Ten przepis na ciasto marchewkowe jest dla mnie idealny. Ciasto wychodzi bardzo wilgotne i aromatyczne, a jednocześnie dość delikatne. Szybko znika 🙂 U nas wystąpiło w charakterze tortu, z najlepszą polewą na świecie, czyli polewą z białej czekolady.

Jeżeli wolisz ciasto bardziej biszkoptowe (choć również wilgotne), z wyraźnymi kawałkami marchewki, to wypróbuj ten przepis.

Za przepis dziękuję Halinie 🙂

Ciasto marchewkowe

Marchewkowe ciasto

  • 1 szkl oleju
  • 1 szkl cukru
  • 1 i 2/3 szkl mąki
  • 3 jajka
  • 2 szkl startej marchewki ( na tarce o dużych oczkach) – ja zmiksowałam
  • po 1,5 łyżeczki: sody, cynamonu, kakao, proszku do pieczenia
  • bakalie – pominęłam ze względu na dzieci

Cukier utrzyj z olejem. Dodawaj po jednym jajku, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, kakao oraz sodę. Wszystko dokładnie zmiksuj . Dodaj startą marchewkę i jeszcze raz wymieszaj. Na koniec można dodać bakalie.

Ciasto wylej na blachę. Piecz około 40 min w temp. 190-200ºC. Wierzch polej polewą czekoladową, np. z białej czekolady.

Ciasto marchewkowe

Tagi: , , , , , , ,