To ciasto jest zmienioną wersją ciasta marchwiowego. Równie proste, równie smaczne, ale dostępne tylko jesienią, więc… szybciutko je wypróbujcie, żeby Was koniec sezonu dyniowego nie zaskoczył 😉 A do picia proponuję podać herbatę cynamonową lub… wędzoną. Za poradę jakie ciasto upiec, kiedy „zupełnie nie mam na nic czasu, a muszę je mieć za 2 godziny gotowe”, dziękuję Ani. Ciasto przygotowuje się dość szybko, a potem już piekarnik musi sobie sam poradzić, bo ja mam ważniejsze rzeczy do ogarnięcia 🙂
A może wolisz: ciasto z marchwi albo coś innego z dyni?
Ciasto dyniowe
- 2 szklanki startej dyni
- 400 g mąki pszennej
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szklanki oleju
- szczypta soli
Jajka zmiksuj z cukrem na wysokich obrotach niemal do białości. Zmniejsz obroty i dodawaj stopniowo: mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon, olej i startą dynię. Przełóż do formy wyłożonej papierem do wypieków. Może to być tortownica o średnicy 26 cm lub większa. Ja użyłam dwóch form prostokątnych o wymiarach 30 x 12 cm oraz 30 x 20 cm. Piecz w 200°C przez około godzinę, do „suchego patyczka”. Ania radzi po upieczeniu rzucić ciastem, ale ja miałam ceramiczną formę i nie chciałam ryzykować 😉
Tagi: cynamon, dynia, jajka, soda
Pięknie wyrosło! Pyszne ciacho Olu:)
Majanko, dziękuję 🙂
Olu bardzo miło, że je zrobiłaś:) i tym samym mi narobiłaś na nie ochoty:)
Aniu, polecam się na przyszłość 😉 Nawet nie wiesz jakiego mi smaka narobiłaś na gruszki pod kruszonką… Jutro chyba zrobię 🙂
To kiedy robisz te gruszki…?:) Teraz doczytałam o rzucie blaszką. Ceramiczną faktycznie nie da rady:)
Aniu, przy najbliższej wizycie gości. A jeśli akurat nie nadarzy się taka okazja, to upiekę bez okazji 🙂
pysznie wygląda to ciasto …a ja w końcu musze kupić te dynię …bo sobie obiecuję i obiecuję:) pozdrawiam
Jolu, kup koniecznie i baw się dobrze 🙂
zaraz zabieram się za pieczenie dyniowego ciasta. Jeszcze nie robiłam, ale dynię mam więc trzeba zaryzykować. Mam nadzieję, że się uda. Trzymajcie kciuki 😉
Olu, trzymam kciuki! Daj znać jak wyszło.
A czy to ciasto poradzi sobie z mąką razową? Używam grahamów i razowych mąk w domu, także chciałabym spróbować w takiej wersji 🙂
Pozdrawiam
Ancona, nie próbowałam piec tego ciasta na mące razowej, ale wydaje mi się, że nie powinno być problemu 🙂
Wyszło wyśmienite! Zrobiłam z połowy porcji i wystarczyło na jedną keksówkę. Super do ciepłego mleka 🙂
Aniu, o tak do ciepłego mleka to ciasto jest świetne 🙂
Pyszne ciasto delikatne i aromatyczne.Polecam,bo przepis bardzo prosty a ciasto wspaniałe.
Asiu, cieszę się, że Ci smakowało 🙂 Dzięki za Twoją opinię!
[…] A może wolicie ciasto marchewkowe z cynamonem albo ciasto dyniowe. […]