To ciasto jest bardzo czekoladowe! Do tego proste do przygotowania i szybko się piecze. Ciasto na zdjęciu przygotowała moja 6-letnia córka i przy okazji okazało się, że świetnie jej idzie rozbijanie jajek 🙂 Istotne jest, aby nie spiec ciasta zbyt mocno, bo po wyjęciu z piekarnika powinno być bardzo wilgotne, niemal niedopieczone.
Podobne przepisy: Puszyste i delikatne jak chmurka ciasto czekoladowe, Tort czekoladowy Nigelli, Ciasto czekoladowe z mąki razowej.
Ten wpis bierze udział w zabawie: Kuchnia Świąteczna i Noworoczna.
Brownies
[blacha 23 x 35 cm]
- 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady (ja używam Wedla)
- kostka masła (200 g)
- 6 jaj
- 300 g cukru
- 100 g mąki
Czekoladę z masłem wrzuć do miseczki. Miseczkę ustaw na garnku z gotującą się wodą tak, aby dno miseczki nie dotykało do wody. Rozpuść w ten sposób czekoladę z masłem. Jajka zmiksuj z cukrem i mąką. Dodaj przestygniętą masę czekoladową. Szeroką formę (duża forma do ciast) wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto do formy. Piecz 15 minut w temperaturze 180°C.
Zobacz też przepisy:
Tort brownie z kremem czekoladowym
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, czekolada, dla dzieci, jajka, Walentynki
[…] moje ciasta czekoladowe: Brownies dziecinnie prosty, Tort czekoladowy Nigelli, Ciasto czekoladowe z mąki razowej, Muffiny czekoladowe z […]
[…] ciasta czekoladowe: Babeczki z ciasta czekoladowego Nigelli, Ciasto czekoladowe z mąki razowej, Brownies dziecinnie prosty, Puszyste i delikatne jak chmurka ciasto czekoladowe, Muffiny czekoladowe z […]
[…] ciasta czekoladowe: Tort czekoladowy Nigelli, Puszyste i delikatne jak chmurka ciasto czekoladowe, Brownies dziecinnie prosty, Muffiny czekoladowe z […]
[…] pisany już kiedyś podawałam, więc odsyłam Was do tamtego wpisu. Tagi: czekolada, dla dzieci, […]
a już myślałam że nie odnajdę tego przepisu 🙂 a jednak. Pyszne proste i szybkie
Aniteex, dokładnie tak! Minimum wysiłku, maksimum smaku 🙂
[…] upiecz według przepisu. Jeśli pieczesz w tortownicy, to ciasto będzie wyższe i trzeba je piec dłużej, nawet 40 […]
Ciasto bardzo proste w wykonaniu i niesamowicie pyszne! Dodałam jeszcze rozdrobnione orzechy 🙂
Gosza, gdyby nie uczulenie jednej z moich córek, to też chętnie dodałabym orzechy – na pewno świetnie pasują do brownies 🙂
a mi wyszedł bardzo cienki.. czemu tak? blaszke wzielam standardowa z tych szerszych, jak zalecano.. proporcje tez idealne jak w przepisie..
Marysia, moja blacha ma wymiary 23 x 35 cm. Dopiszę te wymiary w przepisie, aby nie było wątpliwości.
ale rzeczywiscie przepyszny i banlanie prosty – medal za ten przepis sie nalezy!!!!!
Marysia, w takim razie mam nadzieję, że jeszcze kiedyś go upieczesz, dobierając rozmiar blaszki do wymiarów, które dopisałam 🙂
Wstawiłam też do tego wpisu film, na którym widać dokładniej jak robię brownies 🙂
A powiedzcie proszę czy tutaj potrzebny jakis termoobieg czy tylko dól-góra…. Mam baardzo słabe doświadczenie z pieczeniem 🙁
U, wystarczy góra dół. Mój termoobieg dawno się zepsuł i wszystko daje się upiec bez termoobiegu 😉
czy przy dwóch gorzkich czekoladach brownie nie wychodzi gorzki? przepraszam, dopiero zaczynam cokolwiek piec w kuchni i musiałam spytać bo pokładane są we mnie wielkie nadzieje 😀
Asia, nie obawiaj się. W składnikach jest wystarczająco dużo cukru i wszystkie dzieci uwielbiają to ciasto 🙂
Skoro dzieci je lubią, to na pewno nie jest za mało słodkie.
Brownie jest mega. Piekę z tego przepisu już kilkadziesiąt razy. Odrobinę tylko zmodyfikowałam. Daje dwie mleczne czekolady i jedną gorzką i nie daje wcale cukru. Masło rozpuszczamy w garnuszku i do rozpuszczonego wrzucam połamane czekolady i się pięknie rozpuszcza całość i łączy. Nie lubię kąpieli wodnych 🙂
Dominika, dzięki za Twoją wersję brownie. Obowiązkowo wypróbuję, bo mam wielką ochotę odejść od cukru w wypiekach dla dzieci 🙂
Czy czekolady ma być łącznie 200g czy to waga jednej tabliczki?
Eve, łącznie 200 g