To ciasto jest bardzo czekoladowe! Do tego proste do przygotowania i szybko się piecze. Ciasto na zdjęciu przygotowała moja 6-letnia córka i przy okazji okazało się, że świetnie jej idzie rozbijanie jajek 🙂  Istotne jest, aby nie spiec ciasta zbyt mocno, bo po wyjęciu z piekarnika powinno być bardzo wilgotne, niemal niedopieczone.

Podobne przepisy: Puszyste i delikatne jak chmurka ciasto czekoladowe, Tort czekoladowy Nigelli, Ciasto czekoladowe z mąki razowej.

Ten wpis bierze udział w zabawie: Kuchnia Świąteczna i Noworoczna.

Brownies dziecinnie prosty

Brownies

[blacha 23 x 35 cm]
  • 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady (ja używam Wedla)
  • kostka masła (200 g)
  • 6 jaj
  • 300 g cukru
  • 100 g mąki

Czekoladę z masłem wrzuć do miseczki. Miseczkę ustaw na garnku z gotującą się wodą tak, aby dno miseczki nie dotykało do wody. Rozpuść w ten sposób czekoladę z masłem. Jajka zmiksuj z cukrem i mąką. Dodaj przestygniętą masę czekoladową. Szeroką formę (duża forma do ciast) wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto do formy. Piecz 15 minut w temperaturze 180°C.

Zobacz też przepisy:

Tort brownies z nutellą Tort brownies z nutellą

 Tort brownies z bitą śmietaną

 Sernikobrownies z malinami

 Tort brownie z kremem czekoladowym

Brownie jaglane Brownie jaglane (+film)

Tagi: , , , ,