Bajeczne smaki zapraszają na film. Mamy dziś dla Was truskawki aromatyzowane skórką pomarańczy, zapiekane pod migdałową kruszonką w wersji fit. Kruszonka, oprócz migdałów, zawiera delikatne otręby owsiane, dzięki którym deser dostarczy energii na dłużej.
Truskawki zapiekane z migdałami
- 300 g truskawek
- pół łyżeczki skórki z pomarańczy
Kruszonka migdałowa:
- 2 łyżki miodu
- łyżka oleju
- łyżka soku z pomarańczy
- 4 łyżki otrąb owsianych
- 4 łyżki + 1 łyżka płatków migdałowych
Truskawki umyj, osusz i pokrój na połówki lub ćwiartki. Pomarańczę wyszoruj używając płynu do mycia naczyń, a następnie opłucz i sparz we wrzącej wodzie. Zetrzyj skórkę pomarańczową, a następnie przekrój pomarańczę i wyciśnij z niej sok. Pokrojone truskawki przełóż do naczynia do zapiekania i wymieszaj ze skórką pomarańczową.
Kruszonka. Do niedużej miski wsyp otręby owsiane, dodaj 4 łyżki płatków migdałów, miód, olej i łyżkę soku z pomarańczy. Wszystko wymieszaj ostrożnie, ale dokładnie. Przełóż kruszonkę na truskawki, a na wierzch wyłóż pozostałe płatki migdałowe.
Piecz w 180°C przez około 20 minut, aż kruszonka i migdały lekko się zrumienią.
Tagi: dla zdrowia, film, miód, otręby owsiane, płatki migdałów, skórka pomarańczy, sok z pomarańczy, truskawki
uuuuuuuuuuuuuu
Henryka, nie jestem pewna co chciałaś powiedzieć 🙂
Ciekawa opcja 🙂 Ja preferuje z malinami
Maliny są w coraz lepszych cenach, więc i ja za chwilę coś z nimi upiekę 🙂