Bajeczne smaki zapraszają na film. Mamy dziś dla Was truskawki aromatyzowane skórką pomarańczy, zapiekane pod migdałową kruszonką w wersji fit. Kruszonka, oprócz migdałów, zawiera delikatne otręby owsiane, dzięki którym deser dostarczy energii na dłużej.

Truskawki zapiekane z migdałami

Truskawki zapiekane z migdałami

  • 300 g truskawek
  • pół łyżeczki skórki z pomarańczy

Kruszonka migdałowa:

  • 2 łyżki miodu
  • łyżka oleju
  • łyżka soku z pomarańczy
  • 4 łyżki otrąb owsianych
  • 4 łyżki + 1 łyżka płatków migdałowych

Truskawki umyj, osusz i pokrój na połówki lub ćwiartki. Pomarańczę wyszoruj używając płynu do mycia naczyń, a następnie opłucz i sparz we wrzącej wodzie. Zetrzyj skórkę pomarańczową, a następnie przekrój pomarańczę i wyciśnij z niej sok. Pokrojone truskawki przełóż do naczynia do zapiekania i wymieszaj ze skórką pomarańczową.

Kruszonka. Do niedużej miski wsyp otręby owsiane, dodaj 4 łyżki płatków migdałów, miód, olej i łyżkę soku z pomarańczy. Wszystko wymieszaj ostrożnie, ale dokładnie. Przełóż kruszonkę na truskawki, a na wierzch wyłóż pozostałe płatki migdałowe.

Piecz w 180°C przez około 20 minut, aż kruszonka i migdały lekko się zrumienią.

Truskawki zapiekane z migdałami 1

Tagi: , , , , , , ,