To jest propozycja dla początkujących, ale… ugotowanie ryżu to przecież też sztuka, prawda? 😉 Ponieważ ostatnio codziennie jem na obiad truskawki, to nie może takiej propozycji zabraknąć na blogu.

Ryż albo makaron z truskawkami, to danie, które pewnie każdy kojarzy z dzieciństwa. Jest słodkie, soczyste i idealne na upalne dni. W wersji z jogurtem jest delikatniejsze i lżejsze, w wersji ze śmietanką jest słodsze i bardziej sycące.

Ryż z truskawkami

Ryż z truskawkami

  • szkl ryżu
  • pół łyżeczki soli
  • 750 g truskawek
  • 0,5-1 szkl jogurtu naturalnego (u mnie grecki) lub śmietanki 30%
  • ew. cukier lub miód do smaku

Do garnka włóż ryż i sól. Dolej 2,5 szklanki wrzącej wody. Przykryj i na dużym ogniu doprowadź do wrzenia, mieszając od czasu do czasu, aby ziarenka nie przywarły do dna. Następnie zmniejsz ogień prawie do minimum, aby woda tylko delikatnie bulgotała. Od tej pory nie mieszaj! Gotuj pod przykryciem przez 15-20 albo do momentu, kiedy ryż wchłonie całą wodę. Wyłącz ogień i pozostaw jeszcze na kilka minut pod przykryciem.

W tym czasie umyj truskawki i usuń szypułki. Pokrój owoce na ćwiartki, przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj jogurt lub śmietanę, wymieszaj i ewentualnie dosłódź do smaku.

Na talerz nakładaj porcję ryżu i przygotowane truskawki.

 

 

Tagi: , ,