Mam dla Was propozycję smaczną, zdrową i bardzo prostą do wykonania. Lody na patyku to zdrowy deser, po który chętnie sięgną latem dzieci. Można nadać lodom różne kolory, w zależności od użytych owoców. Zmiksowane owoce są na tyle płynne, że nie trzeba ich rozcieńczać wodą, dzięki czemu są intensywne w smaku i nie wymagają dosładzania. Oczywiście pod warunkiem użycia dojrzałych, słodkich owoców.

Lody na patyku truskawkowo-bananowe

Lody na patyku truskawkowo-bananowe

  • 200 g truskawek
  • banan
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • miód do smaku

Truskawki umyj, osusz, pozbaw szypułek. Banana obierz ze skórki.

Zmiksuj w malakserze lub blenderem banany z 2 łyżkami soku z cytryny. Spróbuj i – jeśli trzeba – dodaj miód do smaku. Od tej pory działaj szybko, bo masa bananowa ciemnieje, nawet jeśli dodamy do niej sok cytryny. Przełóż masę bananową do pojemników na lody.

Następnie zmiksuj truskawki z pozostałym sokiem z cytryny. Spróbuj i – jeśli trzeba – dodaj miód do smaku. Łyżką przekładaj masę truskawkową do pojemników tak, by nie wymieszać jej z masą bananową. Nałóż pokrywki z patyczkami i wstaw do zamrażalnika na kilka godzin.

Lody na patyku truskawkowo-bananowe 000Lody na patyku truskawkowo-bananowe 0

Tagi: , , , , , ,