W wakacje najlepszym deserem są lody. A ja, dzięki Ani, odkryłam prosty sposób na uzyskanie smacznych lodów, bez specjalnej maszynki do lodów. Tym razem wypróbowałam przepis na lody o smaku limonkowym, który znalazłam w magazynie „Kuchnia”. Takie lody są orzeźwiające, jednocześnie mocno słodkie i mocno kwaśne. Łatwo się nimi najeść, a temat kalorii najlepiej przemilczeć, bo przecież i tak w lecie więcej się ruszamy 🙂

Zobacz też inne moje przepisy na lody oraz sorbety.

Lody limonkowe

Lody limonkowe

  • puszka (450g) mleka skondensowanego słodzonego
  • skórka otarta z połowy limonki
  • pół szkl soku wyciśniętego z limonki
  • pół szkl śmietany tortowej (36%)

Mleko zmiksuj z sokiem i skórką, a potem delikatnie wymieszaj z ubitą śmietaną. Włóż do zamrażalnika na przynajmniej 2 godziny. Mieszaj co 15-20 minut.

Uwaga: jeżeli zamierzasz użyć skórki otartej z cytrusów, to najpierw wyszoruj owoc używając płynu do naczyń, potem opłucz i sparz wrzątkiem. Dopiero z tak przygotowanych cytrusów można zetrzeć skórkę. Nie musisz wykonywać tych czynności, jeżeli masz pewność, że dysponujesz owocami, które nie były woskowane.

Lody limonkowe

Tagi: , , , , , ,