Zwykle w deszczowe dni jem na śniadanie kanapki, ale czasem… lubię też śniadania na słodko. Kasza manna działa kojąco, a w wersji z cynamonem delikatnie rozgrzewająco. Żurawina dodaje wyrazistego smaku, a poza tym jest zdrowa.
Zapraszam też do przejrzenia innych moich przepisów z kaszą manną.
Kasza manna z cynamonem i żurawiną
- pół litra mleka
- 3 kopiaste łyżki cukru – ja wybieram trzcinowy
- ćwierć łyżeczki cynamonu
- 1/3 szkl kaszy manny
- mała garść żurawiny
- ew. sok z połowy pomarańczy
Jeśli masz chęć na pomarańczowy aromat w kaszy, to zacznij od namoczenia żurawiny w soku świeżo wyciśniętym z pomarańczy. Wystarczy pół godziny, ale najlepiej namaczać żurawinę przez kilka godzin – wtedy wchłonie cały sok.
Połowę mleka zagotuj z cukrem i cynamonem. Drugą połowę mleka wymieszaj z kaszą i wlej do wrzącego mleka. Zmniejsz ogień i cały czas mieszając gotuj przez około 10 minut. Zdejmij z ognia, dodaj żurawinę, i mieszaj jeszcze przez około minutę.
Jeśli deser ma być podany na zimno, to studź go pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Można też na powierzchni kaszy położyć folię spożywczą, aby nie powstał kożuch. Letnią kaszę przełóż do pucharków.
Tagi: cukier trzcinowy, cynamon, kasza manna, mleko, sok z pomarańczy, żurawina
Jakby co, to na zimno też świetnie smakuje 🙂