Bajeczne smaki pokazują jak bezpiecznie przygotować karmel. Bezpiecznie przed poparzeniem siebie i przed przypaleniem karmelu 🙂

Karmel

 

Karmel

  • dowolna ilość cukru
  • woda

Do rondelka nasyp cukier, dolej wodę, tak by całkowicie przykryła cukier. Gotuj na niewielkim ogniu. Jeśli cały czas stoisz nad garnkiem, to możesz gotować na większym ogniu i zmniejszyć, kiedy woda zacznie wrzeć. Zanim woda zacznie wrzeć możesz używać do mieszania łyżki. Potem można już tylko poruszać garnkiem, nie wolno do środka nic wkładać.

Gotuj aż karmel osiągnie brązowy kolor. Nie powinien być zbyt jasny, bo pozostanie bardzo słodki i może długo zastygać. Jeżeli natomiast będzie zbyt ciemny, przypalony, to stanie się gorzki. Dlatego kiedy cukier zacznie ciemnieć gotuj na bardzo małym ogniu i nie odchodź od garnka.

 

Tagi: ,