Macie ochotę na dużą porcję witamin zamkniętą w pysznych sezonowych warzywach? Mnie teraz ciągnie do takich dań. W chłodniejsze dni wolę warzywa gotowane, ale w te trochę cieplejsze wybieram jędrne i chrupiące, na zimno. Tym razem korzystam z propozycji Grzegorza Łapanowskiego, podanej jako przykład wykorzystania wody filtrowanej. Przepis poznałam na warsztatach „Lepsza strona smaku”, zorganizowanych przez markę BRITA.

Sałatka z zimowych warzyw

Sałatka z zimowych warzyw

  • 2 buraki, najlepiej podłużne miodowe
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kalarepka
  • cukinia
  • kawałek brukwi
  • 3 rzodkiewki
  • 4 brukselki
  • kawałek papryki

Sos jogurtowo-czosnkowy:

  • 100 ml jogurtu naturalnego (u mnie zmieszany zwykły z bałkańskim)
  • 1,5 ząbka czosnku
  • sól
  • pół łyżeczki lubczyku

Sos musztardowo-miodowy:

  • 100 ml oliwy
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka octu z czerwonego wina
  • sól morska, pieprz świeżo mielony
  • pół ząbka czosnku

Sos jogurtowo-chrzanowy:

  • 100 ml jogurtu naturalnego, najlepiej gęstego
  • łyżeczka chrzanu
  • łyżeczka musztardy chrzanowej
  • sól

Sałatka. Wszystkie warzywa umyj. Obierz buraki, marchewkę, pietruszkę, kalarepkę i brukiew.
Z brukselki odrzuć wierzchnie listki, a pozostałe odrywaj, omijając głąb. Listki wrzuć na 40 sekund do wrzącej wody, a następnie odsącz i przełóż do pojemnika z filtrowaną wodą i kostkami lodu.
Pozostałe warzywa pokrój bardzo cienko, najlepiej na mandolinie, jeśli posiadasz. Ja nie mam, więc użyłam elektrycznej szatkownicy oraz noża szefa kuchni. Każde warzywo natychmiast po pokrojeniu wrzucaj do zimnej filtrowanej wody w kostkami lodu. Odstaw je do lodówki na co najmniej 2 godziny. Następnie odsącz je odrobinę, ale niezbyt dokładnie i podawaj z wybranym sosem.

Sosy. Jeśli sos zawiera czosnek, to należy go obrać i przecisnąć przez praskę lub posiekać. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj.

Sałatka z zimowych warzyw 1Sałatka z zimowych warzyw 00

Sałatka z zimowych warzyw

Tagi: , , , , , , , , , , , , , ,