W wakacje lody muszą być. Tym razem Bajeczne smaki proponują lody kwaskowe, na bazie jogurtu i cytryny. Skoro dzieciom smakuje lemoniada, kwaśne cukierki czy lizaki, to takie lody też powinny im pasować. Przepis jest prosty, wymaga tylko zmiksowania składników i wlania ich do maszynki do lodów. Jeśli nie macie maszynki, to jest też na to sposób – zobaczcie na filmie lub w przepisie napisanym poniżej.
Przepis znalazłam na stronie Moje wypieki.
A może zainteresują Cię też lody na bazie mleka skondensowanego: limonkowe lub kokosowe albo lody truskawkowe (w kształcie małej babeczki), lody na patyku lub sorbety owocowo-ziołowe.
Jogurtowe lody cytrynowe
- 2-3 cytryny
- 600 g jogurtu greckiego
- 200 g śmietanki kremówki
- 100 g cukru pudru
Cytryny wyszoruj używając płynu do mycia naczyń, a następnie sparz wrzątkiem. Teraz możesz zetrzeć z nich skórkę. Następnie wyciśnij z cytryn sok i wymieszaj go z pozostałymi składnikami. Powstałą mieszaninę najlepiej schłodzić w lodówce przez przynajmniej pół godziny. Schłodzony płyn wlej powoli do maszynki do lodów. Wyrabiaj aż lody będą odpowiednio gęste. Możesz je od razu podawać lub przełożyć do pojemnika z pokrywką i wstawić do zamrażalnika.
Jeśli nie masz maszynki do lodów, śmietankę ubij, a resztę składników zmiksuj. Następnie połącz wszystko, delikatnie mieszając szpatułką. Powstałą masę wlej do pojemnika z pokrywką i wstaw do zamrażalnika na kilka godzin.
Tagi: cytryna, dla dzieci, film, jogurt grecki, śmietana kremówka
dzieciaki to chyba najlepiej się bawiły 😉
Yourii, owszem, bawiły się świetnie 😀
Super przepis! Na pewno lody były pyszne 🙂
U nas też znajdziesz wiele pysznego: http://aniolywkuchni.blogspot.com/ Zapraszamy 🙂
Anioły w kuchni, tak, lody były pyszne 🙂 Pozdrawiam.
Oleńko uwielbiam Wasze filmiki z Dzieciaczkami …. widac, ze cudownie bawią się w kuchni (podobnie jak mamy) …a lody koniecznie musze wypróbować, bo uwielbiam cytrynowo – jogurtowe lody gałkowe:)
Czy zamiast jogurtu greckiego może być naturalny?
Magda, może być naturalny, ale lody nie będą wtedy tak gęste, mogą nawet wydać się odrobinę wodniste. Proponuję w przypadku użycia jogurtu naturalnego zmniejszyć jego ilość, np. do 300 g.