W wakacje lody muszą być. Tym razem Bajeczne smaki proponują lody kwaskowe, na bazie jogurtu i cytryny. Skoro dzieciom smakuje lemoniada, kwaśne cukierki czy lizaki, to takie lody też powinny im pasować. Przepis jest prosty, wymaga tylko zmiksowania składników i wlania ich do maszynki do lodów. Jeśli nie macie maszynki, to jest też na to sposób – zobaczcie na filmie lub w przepisie napisanym poniżej.
Przepis znalazłam na stronie Moje wypieki.

A może zainteresują Cię też lody na bazie mleka skondensowanego: limonkowe lub kokosowe albo lody truskawkowe (w kształcie małej babeczki), lody na patyku lub sorbety owocowo-ziołowe.

Cytrynowe lody jogurtowe

Jogurtowe lody cytrynowe

  • 2-3 cytryny
  • 600 g jogurtu greckiego
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 100 g cukru pudru

Cytryny wyszoruj używając płynu do mycia naczyń, a następnie sparz wrzątkiem. Teraz możesz zetrzeć z nich skórkę. Następnie wyciśnij z cytryn sok i wymieszaj go z pozostałymi składnikami. Powstałą mieszaninę najlepiej schłodzić w lodówce przez przynajmniej pół godziny. Schłodzony płyn wlej powoli do maszynki do lodów. Wyrabiaj aż lody będą odpowiednio gęste. Możesz je od razu podawać lub przełożyć do pojemnika z pokrywką i wstawić do zamrażalnika.

Jeśli nie masz maszynki do lodów, śmietankę ubij, a resztę składników zmiksuj. Następnie połącz wszystko, delikatnie mieszając szpatułką. Powstałą masę wlej do pojemnika z pokrywką i wstaw do zamrażalnika na kilka godzin.

Tagi: , , , ,