Jest to jedna z najsmaczniejszych rzeczy jakie ostatnio jadłam. Jabłka duszone na maśle i miodzie są pyszne od pierwszego spróbowania. Jeśli dodasz do nich jeszcze żurawinę pomarańczową, to będzie trudno się od nich oderwać 😉

Tak przyrządzone jabłka podałam do Kaczki w słodko-winnej marynacie musztardowej.

Duszone jabłka z żurawiną pomarańczową

Duszone jabłka z żurawiną pomarańczową

  • 2 jabłka
  • łyżka masła
  • łyżka miodu
  • 100 g żurawiny suszonej
  • pomarańcza

Żurawinę pomarańczową przygotuj wg przepisu.

Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wykrój gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokrój na plasterki. Na patelni rozpuść masło z miodem, dodaj pokrojone jabłka. Smaż na dość małym ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj żurawinę i smaż jeszcze przez minutę.

Duszone jabłka z żurawiną pomarańczową

Tagi: , , , ,