Jest to jedna z najsmaczniejszych rzeczy jakie ostatnio jadłam. Jabłka duszone na maśle i miodzie są pyszne od pierwszego spróbowania. Jeśli dodasz do nich jeszcze żurawinę pomarańczową, to będzie trudno się od nich oderwać 😉
Tak przyrządzone jabłka podałam do Kaczki w słodko-winnej marynacie musztardowej.
Duszone jabłka z żurawiną pomarańczową
- 2 jabłka
- łyżka masła
- łyżka miodu
- 100 g żurawiny suszonej
- pomarańcza
Żurawinę pomarańczową przygotuj wg przepisu.
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wykrój gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokrój na plasterki. Na patelni rozpuść masło z miodem, dodaj pokrojone jabłka. Smaż na dość małym ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj żurawinę i smaż jeszcze przez minutę.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, jabłka, miód, pomarańcze, żurawina
[…] tłuszczu, a na koniec podane z karmelizowaną brukselką i żurawiną pomarańczową oraz z duszonym jabłkiem z żurawiną pomarańczową. Kiedy jadłam to danie, czułam się niebiańsko. Bardzo lubię mięsa ze słodką nutą owocową, […]
To musi smakować wspaniale!:)
Majanko, właśnie 🙂
Nie dziwię się, że to jedna z lepszych rzeczy. Ja kocham takie połączenie.
Kabamaiga, ja też bardzo 🙂