Dzień Czekolady świętowałam w bardzo odpowiednim miejscu – Manufakturze Czekolady 🙂
Dzieci były zachwycone, bo miały okazję zaprojektować własne czekolady. Wybór dodatków był bardzo ciekawy: liofilizowane truskawki, maliny, wiśnie i jabłka, wiórki kokosowe, kawałki ziaren kakaowca, kwiat soli morskiej, orzechy nerkowca, ziarna dyni, suszona żurawina, chilli, a z myślą o dzieciach popcorn i żelki.
W oczekiwaniu na zastygnięcie naszych czekolad posłuchaliśmy interesującej historii o drzewach kakaowca, ziarnach i ich przetwarzaniu, aby na końcu powstała czekolada. Nawet nie wiedziałam, że w zależności od gatunku ziarna oraz sposobu jego przetworzenia, można wyczuwać w czekoladzie smaki jak w winie, na przykład taniczność, owocowość itp. Nie zabrakło też pysznych deserów czekoladowych. Zobaczcie sami.
I wiecie co? Był tam kran, marzenie każdego dziecka. Płynęła z niego czekolada 🙂
Jeśli macie chęć odwiedzić to miejsce i samodzielnie wykonać czekoladę albo zamówić zaprojektowaną przez siebie czekoladę przez internet, to zajrzyjcie na stronę Manufaktury Czekolady.
Tagi: czekolada
Aaaa…. ja też tam chcę być !!! Toż to raj dla mnie 😀