Dzień Czekolady świętowałam w bardzo odpowiednim miejscu – Manufakturze Czekolady 🙂

Manufaktura czekolady

Dzieci były zachwycone, bo miały okazję zaprojektować własne czekolady. Wybór dodatków był bardzo ciekawy: liofilizowane truskawki, maliny, wiśnie i jabłka, wiórki kokosowe, kawałki ziaren kakaowca, kwiat soli morskiej, orzechy nerkowca, ziarna dyni, suszona żurawina, chilli, a z myślą o dzieciach popcorn i żelki.

Manufaktura czekolady - projektowanie czekoladyManufaktura czekolady -  tworzenie czekoladyManufaktura czekolady - wszystkie czekolady

Manufaktura czekolady - ziarnaW oczekiwaniu na zastygnięcie naszych czekolad posłuchaliśmy interesującej historii o drzewach kakaowca, ziarnach i ich przetwarzaniu, aby na końcu powstała czekolada. Nawet nie wiedziałam, że w zależności od gatunku ziarna oraz sposobu jego przetworzenia, można wyczuwać w czekoladzie smaki jak w winie, na przykład taniczność, owocowość itp. Nie zabrakło też pysznych deserów czekoladowych. Zobaczcie sami.

Manufaktura czekolady - czekolada na gorącoManufaktura czekolady - deserManufaktura czekolady - lizaki

I wiecie co? Był tam kran, marzenie każdego dziecka. Płynęła z niego czekolada 🙂

Manufaktura czekolady - kran z czekoladą

Jeśli macie chęć odwiedzić to miejsce i samodzielnie wykonać czekoladę albo zamówić zaprojektowaną przez siebie czekoladę przez internet, to zajrzyjcie na stronę Manufaktury Czekolady.

Tagi: