Lody truskawkowo-jogurtowe są pyszne, szybkie i łatwe do wykonania. A do tego całkiem zdrowe, bo złożone z owoców i jogurtu. Słodzenie miodem nie jest obowiązkowe, możecie też posłodzić lody dodając kawałek banana. Zrobiłam je na zamówienie 5-letniej Łucji, a okazało się, że cała rodzina chętnie je zjadła.
Na poniższym zdjęciu widać lody wykonane poprzedniego dnia i zamrożone. Pod przepisem możecie zobaczyć lody bezpośrednio po zmiksowaniu.
Błyskawiczne lody truskawkowo-jogurtowe
- 200 g mrożonych truskawek
- 3/4 szkl jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki miodu lub pół banana
Truskawki zmiksuj na maksymalnych obrotach w malakserze na proszek (nie rozmrażaj ich wcześniej). Dodaj jogurt oraz miód i ponownie zmiksuj, na niewielkich obrotach.
Uwaga. Jeśli chcesz uzyskać lody niedosładzane, to proponuję zamiast miodu dodać pół banana. Banan może być wcześniej pokrojony na kawałki i zamrożony – wtedy uzyskasz lody mocniej zmrożone.
Tagi: banan, dla dzieci, dla zdrowia, jogurt naturalny, lody, miód, truskawki
Chcę
Mami, no to ruszaj do lodówki – pewnie znajdziesz tam składniki na lody owocowe 🙂
wypróbowałam, pycha 🙂
Iza, zaczyna się sezon owocowy, więc polecam próby z kolejnymi owocami, które będą się pojawiać 🙂