Lody truskawkowo-jogurtowe są pyszne, szybkie i łatwe do wykonania. A do tego całkiem zdrowe, bo złożone z owoców i jogurtu. Słodzenie miodem nie jest obowiązkowe, możecie też posłodzić lody dodając kawałek banana. Zrobiłam je na zamówienie 5-letniej Łucji, a okazało się, że cała rodzina chętnie je zjadła.

Na poniższym zdjęciu widać lody wykonane poprzedniego dnia i zamrożone. Pod przepisem możecie zobaczyć lody bezpośrednio po zmiksowaniu.

Błyskawiczne lody truskawkowo-jogurtowe w pucharkach

Błyskawiczne lody truskawkowo-jogurtowe

  • 200 g mrożonych truskawek
  • 3/4 szkl jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki miodu lub pół banana

Truskawki zmiksuj na maksymalnych obrotach w malakserze na proszek (nie rozmrażaj ich wcześniej). Dodaj jogurt oraz miód i ponownie zmiksuj, na niewielkich obrotach.

Uwaga. Jeśli chcesz uzyskać lody niedosładzane, to proponuję zamiast miodu dodać pół banana. Banan może być wcześniej pokrojony na kawałki i zamrożony – wtedy uzyskasz lody mocniej zmrożone.

Błyskawiczne lody truskawkowo-jogurtowe 1Błyskawiczne lody truskawkowo-jogurtowe 2Błyskawiczne lody truskawkowo-jogurtowe 3Błyskawiczne lody truskawkowo-jogurtoweBłyskawiczne lody truskawkowo-jogurtowe w pucharkach

Tagi: , , , , , ,