Niedawno pokazywałam Wam bardzo proste danie warzywne, które może być dodatkiem do mięsa na obiad. Dziś proponuję podobne warzywa, które stanowią pełne danie, bo wzbogacone są kiełbasą i pieczarkami. Takie danie jest nadal dość lekkie, ale jednocześnie sycące. Jeśli wolisz jeszcze bardziej sycący posiłek, to dodaj na koniec starty żółty ser lub mozarellę. W zasadzie tego typu dania najczęściej powstają w wyniku czyszczenia lodówki i można do nich wrzucić prawie wszystko.

Warzywa duszone z kiełbasą i cebulą

Warzywa duszone z kiełbasą

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek pora
  • cebula
  • cukinia
  • 4 pieczarki
  • 150 g kiełbasy
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Marchewkę, pietruszkę, cebulę i pieczarki obierz. Wszystkie warzywa oraz kiełbasę pokrój na plasterki. Do garnka z oliwą, postawionego na średnim ogniu, włóż najpierw kiełbasę i cebulę. Kiedy się zrumienią, dodaj marchewkę i pietruszkę. Smaż pod przykryciem przez kilka minut i mieszaj od czasu do czasu. Dodaj pora, cukinię i pieczarki. Dopraw solą, pieprzem i dolej pół szklanki wrzątku. Gotuj aż warzywa zmiękną.

Warzywa duszone z kiełbasą i cebulą 0

 

Tagi: , , , , , , ,