Bardzo prosty obiad lub warzywa do obiadu. Na kolację to też dobry pomysł 🙂 Kilka ulubionych warzyw pokrojonych w plasterki i zrumieniony por, który dodaje smaczku.
Warzywa duszone
- cukinia
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek pora
- oliwa
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Pora oczyść i posiekaj drobno. Na dużą patelnię wlej 3 łyżki oliwy, włóż pora i smaż, mieszając, na średnim ogniu, aż do lekkiego zrumienienia.
Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w plastry i przełóż na patelnię z porem. Cukinię pokrój w plastry i dodaj na patelnię. Smaż na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dopraw świeżo zmielonymi solą morską i pieprzem.
Tagi: cukinia, marchewka, pietruszka, por
Warzywa mają coś takiego w sobie, że mogę je jeść o każdej porze w każdym zestawie dowolnie przyrządzone dowolnie przyprawione i zawsze mi smakują. Zależnie od nastroju, pory roku lub ochoty dodaję soczewicę podgotowaną lekko, czosnek, cebulę, zioła albo zostaję przy zestawie podstawowym.
Wybredny, ja mam z warzywami podobnie – też mogę je jeść o każdej porze i w różnych okolicznościach 🙂 Soczewicy jeszcze nie dodawałam do takiego zestawu, a mogłoby mi posmakować 🙂
Jeżeli nie mam cukinii to zastępuję ją ziemniakami.
Wybredny, ja wolę jednak lżejszą wersję.
bardzo nam się podoba
Uwielbiam warzywa pod każdą postacią:) Cudowny dodatek do obiad Oleńko:) pozdrawiam
Jolu, ja też uwielbiam warzywa, a wiosną to już bez nich się obejść nie mogę 🙂
[…] pokazywałam Wam bardzo proste danie warzywne, które może być dodatkiem do mięsa na obiad. Dziś proponuję podobne warzywa, które stanowią […]
[…] Wariantów jest tutaj tyle ile istnieje możliwych kombinacji łączenia warzyw Były niedawno warzywa w wersji podstawowej, a potem warzywa z pieczarkami i kiełbasą. Do tych rożków przygotowałam warzywa z pieczarkami, […]
Zrobiliśmy, zjedliśmy i oniemieliśmy z wrażenia (smakowego i wzrokowego)
Ciocia Z, bardzo się cieszę 🙂