Ja nadal tylko o jednym… Tarta! 🙂
Farsz z karmelizowanymi porami jest moim absolutnym hitem tego sezonu. Z prażonymi orzechami i serem pleśniowym komponuje się doskonale. Ciasto razowe w tym przypadku też bardzo dobrze pasuje, no i jest przecież zdrowsze, więc warto wypróbować taką opcję.
Bardzo polecam również roladki z pizzy z takim właśnie nadzieniem.
Tarta z karmelizowanymi porami, orzechami i serem pleśniowym, na cieście razowym
[Ciasto i baza wystarczają na jedną dużą i jedną średnią tartę]
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej zwykłej
- 100 g mąki pszennej razowej
- 150 g zimnego masła (ja wcześniej zamrażam masło)
- żółtko
- 1/2 szkl zimnej wody
- pół łyżeczki soli
Baza jajeczna:
- 0,3 l śmietany
- 5 jaj
- sól, pieprz
Farsz:
- duży por
- łyżka oliwy
- 100 g orzechów włoskich
- 300 g sera pleśniowego, np. lazur
Ciasto i bazę przygotuj wg przepisu. Pora umyj dokładnie i pokrój na plasterki jego białą i jasnozieloną część. Smaż na oliwie, pod przykryciem przez 10 minut, aż por lekko się zrumieni. Poczekaj aż por trochę wystygnie i dodaj orzechy delikatnie uprażone na suchej patelni (kilka minut na małym ogniu) oraz ser pokrojony w kostkę. Na podpieczony spód wyłóż pora z orzechami i serem. Wszystko polej bazą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz aż baza się zetnie i nie będzie surowa. Powinna jednak pozostać miękka i sprężysta.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, jajka, mąka razowa, orzechy włoskie, por, tarta, żółtko
Olu,pyszności!
U mnie też tarty i tarty.
Pozdrowienia ciepłe!
Amber, bo tarty są super 🙂
prezentuje się znakomicie!
Tylkosprobuj, bardzo mnie to cieszy 🙂
Olu! To cudo, nie tarta! Użyłaś moich ulubionych składników – nie miałabym problemu ze zjedzeniem jej w całości;)
Pozdrawiam Cię!
Aniu, bardzo sobie cenię Twoje zdanie, więc właśnie unoszę się z radości gdzieś pod sufitem 😉 Poważnie zjadłabyś całą? Ja jeszcze nie próbowałam, ale ten ser pleśniowy i orzechy są dosyć sycące…
Ola jak dla mnie możesz o jednym, bo twoje tarty są nieziemskie:)
Jolu, jak mi miło 🙂 To ja bardzo chętnie kolejne próby smaków poczynię 🙂
[…] zdrowych, a jednocześnie smacznych rozwiązań, przyrządziłam placek na bazie kaszy gryczanej, z moim ukochanym ostatnio farszem. Również takie zestawienie bardzo mi […]
[…] Polecamy do mięs, warzyw z grilla i dojrzewających serów, np. do pulpecików z mozzarellą lub do tarty z serem pleśniowym, karmelizowanymi porami i orzechami. […]
W tytule jest karmelizowany por, ale w przepisie on chyba nie jest karmelizowany…? 🙂
May, nie rozumiem co dokładnie masz na myśli. W opisie wykonania oraz na zdjęciach por jest karmelizowany 🙂