Wygląda może niepozornie, ale jest moim hitem jeśli chodzi o smak. Połączenie białych szparagów z podsmażonymi na maśle pieczarkami i kozim serem jest po prostu wspaniałe!
Znów użyłam mrożonych szparagów, które kupiłam w sezonie. Na szczęście w przypadku tarty nie ma większego znaczenia, czy szparagi są świeże czy mrożone.
Tarta z białymi szparagami, pieczarkami i kozim serem
[Ciasto i baza wystarczają na jedną dużą i jedną średnią tartę]
Ciasto:
- 300 g mąki
- 150 g zimnego masła (ja wcześniej zamrażam masło)
- żółtko
- 1/2 szkl zimnej wody
- pół łyżeczki soli
Baza jajeczna:
- 0,3 l śmietany
- 5 jaj
- sól, pieprz
Farsz:
- białe szparagi – kilka sztuk
- kilka pieczarek
- 100 g sera koziego
- łyżka masła
Ciasto i bazę przygotuj wg przepisu. Pieczarki obierz i pokrój na plasterki. Podduś na maśle przez 10 minut, pod przykryciem, na małym ogniu. Na podpieczonym kruchym spodzie ułóż pieczarki, szparagi i ser pokrojony w kostkę. Wszystko zalej bazą. Piecz w 180°C przez około 20 minut, aż baza będzie delikatnie ścięta.
Tagi: pieczarki, ser kozi, szparagi, tarta, Walentynki
O jakie to musi być pyszne:)
Co by tu zjeść, no właśnie 🙂
Oooo tarta:) Jak zwykle pewnie przepyszna:)
Aniu, zdziwiłaś się, prawda? 😉
Bardzo lubię tarty i jak patrzę na twoje to stwierdzam, ze zbyt rzadko je robię:) a ta musi smakować wybornie:)
Jolu, rób tarty częściej. Jesienią aura będzie temu sprzyjała 🙂
mniam, pyszna musiała być ta tarta!
Super ta tarta, pyszne połączenie smaków 🙂
pysznie sie prezentuje !
Dorotko, miło mi, że Ci się podoba 🙂
Oj, uwielbiam nad życie kozi ser! 🙂
Kuchareczko, ja też i smakuje mi wszystko, co go zawiera 🙂
Ola, ale narobiłaś mi smaku!
Ciasteczka, to może kolejne spotkanie będzie pod hasłem: Tarta? 🙂
Zaburczało mi w brzuchu 😉
http://www.przysmakiewy.pl
Ewa, to szybciutko biegnij po śniadanie 😀
[…] Tarta z białymi szparagami, pieczarkami i kozim serem […]