Szukacie zdrowszych wersji ulubionych dań? Ja ostatnio często obmyślam co zmienić w przepisie, aby potrawa była zdrowsza, mniej tucząca. Tym razem proponuję Wam tartę na cieście z mąki pełnoziarnistej, z bazą jajeczną opartą na jogurcie naturalnym zamiast śmietany. Warzywa są niezbyt długo smażone na średnim ogniu, aby pozostały lekko chrupiące. A smaku dopełniają orzeszki ziemne, które świetnie komponują się z cebulą, marchewką i porem.
Tarta pełnoziarnista z warzywami i orzeszkami ziemnymi
[proporcje dwie duże tarty]
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g zimnego masła
- żółtko
- 1/2 szkl zimnej wody
- pół łyżeczki soli
Baza jajeczna:
- 0,3 l jogurtu naturalnego
- 5 jaj lub 4 jajka + białko
- sól, pieprz
Farsz:
- 4 marchewki
- 2 cebule
- por
- garść natki pietruszki
- dwie garście orzeszków ziemnych prażonych, niesolonych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Ciasto i bazę przygotuj wg przepisu, pamiętając o zmianie mąki na pełnoziarnistą i śmietany na jogurt.
Farsz. Warzywa dokładnie umyj i obierz. Cebulę pokrój w piórka, a pora i marchew na plasterki. Natkę posiekaj. Na dużą patelnię wlej oliwę, dodaj warzywa (oprócz natki) i smaż na średnim lub dużym ogniu, często mieszając. Warzywa powinny się z wierzchu trochę zrumienić, a w środku pozostać chrupkie. Pod koniec smażenia dodaj orzeszki, natkę i wszystko wymieszaj.
Na podpieczonym kruchym spodzie rozłóż warzywa z orzeszkami. Zalej bazą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, na 20 minut.
Tagi: cebula, jajka, jogurt naturalny, mąka pełnoziarnista, marchewka, natka pietruszki, oliwa, orzeszki ziemne, por, tarta
muszę też spróbować z jogurtem zamiast śmietany 🙂 piękna sceneria do zdjęć!
Aga, polecam wypróbowanie jogurtu – smak jest trochę inny niż ze śmietaną, ale też pyszny 🙂
A za scenerią już tęsknię! Może jeszcze w tym roku uda nam się tam wrócić w któryś weekend.
Lubię połączenie warzyw z orzeszkami ziemnymi albo nawet masłem orzechowym. Mniam 🙂
Evi, ja do tej pory jakoś nie kojarzyłam tego połączenia, choć kiedyś już jadłam. Teraz zaczyna mnie ciągnąć do łączenia warzyw z orzechami, ziarnami itp.