Szukacie zdrowszych wersji ulubionych dań? Ja ostatnio często obmyślam co zmienić w przepisie, aby potrawa była zdrowsza, mniej tucząca. Tym razem proponuję Wam tartę na cieście z mąki pełnoziarnistej, z bazą jajeczną opartą na jogurcie naturalnym zamiast śmietany. Warzywa są niezbyt długo smażone na średnim ogniu, aby pozostały lekko chrupiące. A smaku dopełniają orzeszki ziemne, które świetnie komponują się z cebulą, marchewką i porem.

Tarta pełnoziarnista z warzywami i orzeszkami ziemnymi

Tarta pełnoziarnista z warzywami i orzeszkami ziemnymi

[proporcje dwie duże tarty]

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g zimnego masła
  • żółtko
  • 1/2 szkl zimnej wody
  • pół łyżeczki soli

Baza jajeczna:

  • 0,3 l jogurtu naturalnego
  • 5 jaj lub 4 jajka + białko
  • sól, pieprz

Farsz:

  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • por
  • garść natki pietruszki
  • dwie garście orzeszków ziemnych prażonych, niesolonych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Ciasto i bazę przygotuj wg przepisu, pamiętając o zmianie mąki na pełnoziarnistą i  śmietany na jogurt.

Farsz. Warzywa dokładnie umyj i obierz. Cebulę pokrój w piórka, a pora i marchew na plasterki. Natkę posiekaj. Na dużą patelnię wlej oliwę, dodaj warzywa (oprócz natki) i smaż na średnim lub dużym ogniu, często mieszając. Warzywa powinny się z wierzchu trochę zrumienić, a w środku pozostać chrupkie. Pod koniec smażenia dodaj orzeszki, natkę i wszystko wymieszaj.

Na podpieczonym kruchym spodzie rozłóż warzywa z orzeszkami. Zalej bazą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, na 20 minut.

Tarta pełnoziarnista z warzywami i orzeszkami ziemnymi 1Tarta pełnoziarnista z warzywami i orzeszkami ziemnymi 3

Tarta pełnoziarnista z warzywami i orzeszkami ziemnymi 0

Tarta pełnoziarnista z warzywami i orzeszkami ziemnymi

Tagi: , , , , , , , , ,