Kolejny najprostszy i jednocześnie najsmaczniejszy przepis. Jeśli masz obawy, że rozgotujesz szparagi, to polecam ich usmażenie. W tym przypadku łatwo ustalić moment, kiedy danie jest gotowe. Zawsze można spróbować kawałek, jeśli pojawią się wątpliwości.

Szparagi smażone są lekko chrupiące, z wyraźnie czosnkowym aromatem. Stopień zrumienienia zależy tylko od Ciebie 🙂

Szparagi smażone z czosnkiem

Szparagi smażone z czosnkiem

  • pęczek szparagów zielonych lub białych
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • 3 łyżki oliwy

Szparagi umyj, odkrój zdrewniałe końcówki. Jeżeli posiadasz cienkie zielone szparagi, to możesz ich nie obierać. W pozostałych przypadkach lepiej je obrać. Po szczegóły jak przygotować szparagi zajrzyj do filmu na końcu tego wpisu.

Oczyszczone szparagi przekrój na 2-3 części, takie na jeden kęs. Na patelnię wlej oliwę, dodaj czosnek pokrojony na plasterki i szparagi. Włącz ogień i smaż na średnim lub małym ogniu pod przykryciem, przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Szparagi smażone na średnim ogniu zrumienią się, na małym ogniu powinny nie zmienić koloru.

Szparagi smażone z czosnkiem 1Szparagi smażone z czosnkiem 2

Szparagi smażone z czosnkiem 0

 

Tagi: , ,