Kolejny najprostszy i jednocześnie najsmaczniejszy przepis. Jeśli masz obawy, że rozgotujesz szparagi, to polecam ich usmażenie. W tym przypadku łatwo ustalić moment, kiedy danie jest gotowe. Zawsze można spróbować kawałek, jeśli pojawią się wątpliwości.
Szparagi smażone są lekko chrupiące, z wyraźnie czosnkowym aromatem. Stopień zrumienienia zależy tylko od Ciebie 🙂
Szparagi smażone z czosnkiem
- pęczek szparagów zielonych lub białych
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- 3 łyżki oliwy
Szparagi umyj, odkrój zdrewniałe końcówki. Jeżeli posiadasz cienkie zielone szparagi, to możesz ich nie obierać. W pozostałych przypadkach lepiej je obrać. Po szczegóły jak przygotować szparagi zajrzyj do filmu na końcu tego wpisu.
Oczyszczone szparagi przekrój na 2-3 części, takie na jeden kęs. Na patelnię wlej oliwę, dodaj czosnek pokrojony na plasterki i szparagi. Włącz ogień i smaż na średnim lub małym ogniu pod przykryciem, przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Szparagi smażone na średnim ogniu zrumienią się, na małym ogniu powinny nie zmienić koloru.
Zrobiłam dzisiaj. Najlepsze szparagi, jakie w życiu jadłam!
Paula, wcale się nie dziwię, że tak je oceniasz 🙂 Najłatwiejsze i najsmaczniejsze 🙂
Pyszne, ale zielonych sie nie obiera! Szkoda wytamin, a skorka jest miekka. Odkrawanie 1/3 w przypadku zielonych konczy sie tym, ze albo wyrzucimy kawalek pysznego szparaga, albo uzyjemy wloknistego kawaleczka. Zielone szparagi zginamy az nie peknie, gorna czesz jest idealna, dolna do wyrzucenia (ewentualnie na wywar). To tyle, poza tym przepis moj ulubiony 🙂
Mihoo, zielonych młodych nie obieram (co widać w tym przepisie na zdjęciach), ale jak się trafią bardzo grube, starsze, to wolę obrać – kwestia gustu. Nie przepadam za metodą zginania, bo mam poczucie, że odłamuje się za dużo dobrego. Czasem kontrolnie łamię jeden szparag, żeby sprawdzić mniej więcej gdzie się kończy zdrewniała część, a resztę odcinam według własnego wyczucia. 1/3 długości to takie orientacyjne określenie dla początkujących 😉
Ja ten przepis też uwielbiam – prosto, szybko i bardzo smacznie 🙂
Co się odwlecze to nie uciecze.
Właśnie dziś udało się nam kupić młode szparagi.
Smażą się.
Wybredni, bardzo się cieszę, że próbujecie szparagów z tego przepisu. To mój ulubiony sposób na szparagi: najłatwiejszy i najsmaczniejszy jednocześnie 🙂