Bajeczne smaki zapraszają na filmową instrukcję przygotowania roladek z pizzy. Na placki z ciasta drożdżowego trzeba nałożyć farsz, zawinąć, pokroić i upiec. Pizza w takiej formie jest łatwiejsza do transportu, wygodna do trzymania w dłoni, nie wysycha, więc jest doskonałym pomysłem na spotkania towarzyskie lub pikniki. Można zastosować nadzienie identyczne z nadzieniem na pizzę lub wymyślić dowolne inne, warzywne lub mięsne. Niech ten film będzie inspiracją do przygotowania Waszych wersji roladek.
Roladki z pizzy
Ciasto:
- 400 g mąki
- opakowanie suchych drożdży (7g)
- pół szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
Farsz:
- cebula
- marchewka
- cukinia
- kilka pieczarek
- papryka
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- mozzarella – opakowanie 125-150 g
Ciasto wykonaj wg przepisu.
Farsz. Cebulę, marchewkę i pieczarki obierz. Warzywa pokrój na cienkie plastry. Na patelnię wlej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę i smaż na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut. Dodaj marchewkę, pieczarki i smaż przez kolejne kilka minut. Dodaj cukinię, paprykę, wymieszaj i smaż pod przykryciem, aż wszystkie warzywa zmiękną. Dopraw solą i pieprzem. Następnie odstaw farsz do przestudzenia.
Z ciasta rozwałkuj duży prostokątny placek. Na nim rozłóż warzywa, zostawiając pasek bez farszu przy jednym z dłuższych boków placka. Na farszu ułóż plastry mozzerelli. Zawiń ciasto z farszem i pokrój na 3-centymetrowe kawałki. Ustawiaj je na sztorc na blasze lub w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Możesz pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia, ale nie jest to konieczne. Piecz przez 25 minut lub do ładnego zrumienienia ciasta w temperaturze 210°C bez termoobiegu. Gdyby wierzch zbyt mocno się przypiekał, to przykryj go papierem do wypieków.
Tagi: cebula, cukinia, marchewka, mozzarella, papryka, pieczarki
I w ten sposób pizza na wynos przestaje być problemem logistycznym 😀
Evi, dokładnie! 😀
Ale z Was fajne babki, pozdrawiam
Luśka, my też pozdrawiamy 🙂