Pierwsza próba z pełnoziarnistą pizzą wegańską wypadła na tyle dobrze, że na pewno będą kolejne. Taka pizza jest bardzo smaczna, a jednocześnie lekka. Można się nią nasycić, a jednocześnie nie czuć ociężałości po posiłku.
Moja pierwsza roślinna pizza zawiera sos pomidorowy, plasterki pora, paprykę i orzechy, które musiały się tu pojawić, w celu zmniejszenia tęsknoty za mozzarellą 😉 Całość prosta i bardzo smaczna.
Pizza wegańska z porem i orzechami
Ciasto:
[porcja na 4 małe placki]
- paczka 7 g drożdży instant
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g mąki pszennej zwykłej, typu 450-550
- 200 ml wody filtrowanej lub mineralnej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
Sos pomidorowy:
- pomidory podłużne lub przecier pomidorowy lub koncentrat
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, cukier
- łyżka oliwy
Farsz:
[UWAGA: porcja na jedną pizzę]
- kilkucentymetrowy kawałek pora
- 1/4 papryki, najlepiej mieszanka różnych kolorów
- mała garść orzechów włoskich
- oregano do posypania
Ciasto. Wodę podgrzej do temperatury 37°C. Powinna być ciepła, ale nie gorąca. Wszystkie składniki ciasta zmiksuj w malakserze lub wymieszaj w misce. Gdyby ciasto za bardzo kleiło się do rąk, to należy dodać więcej zwykłej mąki, gdyby okazało się zbyt twarde i suche, dodaj odrobinę wody.
Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny. Następnie ciasto podziel na 4 kawałki i uformuj kule.
Jeśli nie pieczesz pizzy od razu, to możesz przygotowane kule rozłożyć na tacy i przykryć ściereczką. Tacę włóż do torebki foliowej i wstaw do lodówki. Tak przygotowane ciasto może poczekać 1-2 doby.
Sos pomidorowy. Wymieszaj przecier pomidorowy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, cukrem i oliwą. Jeśli używasz koncentratu, dodaj taką samą objętość wody. Jeśli używasz pomidorów, zmiksuj sos.
Farsz. Pora pokrój na plasterki, paprykę w kostkę. Na rozwałkowanym placku rozprowadź 3-4 łyżki sosu pomidorowego, rozłóż pora, paprykę i orzechy. Moje orzechy zbyt mocno się przypiekły, więc polecam ułożenie ich głębiej, pomiędzy warzywami, a nie na wierzchu. Całość posyp odrobiną oregano.
Pizzę piecz w piecu chlebowym przez około 4 minuty lub w zwykłym piekarniku przez 10 minut w 230°C, a następnie przez 4 minuty w 200°C.
Tagi: czosnek, mąka pełnoziarnista, oliwa, orzechy włoskie, papryka, pizza, por, przecier pomidorowy
Dziekuje:)