Najlepiej zrobić sobie taki lekki obiad, kiedy zostaną nam pieczone buraki. Niewielka cebulka dodaje smakowitości kaszy, jednocześnie nie dominując nad potrawą. Szparagi bardzo dobrze komponują się z liśćmi botwinki i burakami – zarówno smakowo jak i wizualnie.

Kasza gryczana ze szparagami i burakami

Lekka kasza gryczana ze szparagami i pieczonymi burakami

  • pół szkl kaszy gryczanej prażonej
  • mała cebulka czerwona
  • oliwa do smażenia
  • 10 szparagów zielonych
  • średni burak
  • kilka młodych listków botwinki

Buraka umyj, obierz i pokrój w półcentymetrowe plastry. Przełóż na małą blachę wysmarowaną oliwą, posól. Piecz w 200°C przez około 40 minut lub do miękkości. Po upieczeniu pokrój plastry buraka w paski grubości pół centymetra.

W czasie pieczenia buraków przygotuj kaszę. Cebulkę obierz i posiekaj. Każdy szparag przekrój na trzy części: główki gotuj przez kilka minut w lekko osolonej wodzie, środkowe części pokrój na półcentymetrowe kawałki, a pozostałe zdrewniałe części wyrzuć (lub przeznacz na bulion). Do garnka o grubym dnie wlej łyżkę oliwy, dodaj cebulę, szparagi w plasterkach i duś kilka minut pod przykryciem, na małym ogniu. Następnie dodaj kaszę, szczyptę soli i szklankę wrzątku. Mieszając doprowadź do wrzenia – na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj aż kasza wchłonie całą wodę. Wyłącz ogień i pozostaw kaszę jeszcze na kilka minut w garnku.

Listki botwinki przesmaż bardzo krótko na oliwie, na niewielkim ogniu.

Na talerzach układaj kaszę, a na niej paski buraków, szparagi i listki botwinki. Podawaj natychmiast.

Kasza gryczana ze szparagami i burakami 0

Kasza gryczana ze szparagami i burakami 00

 

Tagi: , , , , ,