Najlepiej zrobić sobie taki lekki obiad, kiedy zostaną nam pieczone buraki. Niewielka cebulka dodaje smakowitości kaszy, jednocześnie nie dominując nad potrawą. Szparagi bardzo dobrze komponują się z liśćmi botwinki i burakami – zarówno smakowo jak i wizualnie.
Lekka kasza gryczana ze szparagami i pieczonymi burakami
- pół szkl kaszy gryczanej prażonej
- mała cebulka czerwona
- oliwa do smażenia
- 10 szparagów zielonych
- średni burak
- kilka młodych listków botwinki
Buraka umyj, obierz i pokrój w półcentymetrowe plastry. Przełóż na małą blachę wysmarowaną oliwą, posól. Piecz w 200°C przez około 40 minut lub do miękkości. Po upieczeniu pokrój plastry buraka w paski grubości pół centymetra.
W czasie pieczenia buraków przygotuj kaszę. Cebulkę obierz i posiekaj. Każdy szparag przekrój na trzy części: główki gotuj przez kilka minut w lekko osolonej wodzie, środkowe części pokrój na półcentymetrowe kawałki, a pozostałe zdrewniałe części wyrzuć (lub przeznacz na bulion). Do garnka o grubym dnie wlej łyżkę oliwy, dodaj cebulę, szparagi w plasterkach i duś kilka minut pod przykryciem, na małym ogniu. Następnie dodaj kaszę, szczyptę soli i szklankę wrzątku. Mieszając doprowadź do wrzenia – na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj aż kasza wchłonie całą wodę. Wyłącz ogień i pozostaw kaszę jeszcze na kilka minut w garnku.
Listki botwinki przesmaż bardzo krótko na oliwie, na niewielkim ogniu.
Na talerzach układaj kaszę, a na niej paski buraków, szparagi i listki botwinki. Podawaj natychmiast.
Tagi: botwinka, buraki, cebula, kasza gryczana, oliwa, szparagi
To musi być dobre połaczenie. Muszę skosztować 🙂
Majanko, warto spróbować! Pyszne, lekkie i zdrowe 🙂
[…] pokazywałam połączenie szparagów i buraków z kaszą gryczaną. A może masz ochotę przejrzeć wszystkie moje […]
Zrobiłam i pyszne
Olu,bardzo smakowita jest Twoja prpozycja ze szparagami.Mniam…
Weronika, wypróbuj koniecznie. Jest bardzo smaczna, a jednocześnie zdrowa 🙂