W te wakacje bardzo polubiłam kapustę zasmażaną. To jest chyba połączenie dobrego smaku z sentymentem, bo jadłam ją na wakacjach u Rodziny na wsi. Taka kapusta po przesmażeniu staje się bardzo delikatna i pełna smaku. Jest zdrowym, tanim i bardzo prostym do przygotowania dodatkiem do dań mięsnych.
Kapusta zasmażana
- główka kapusty
- cebula
- sól, pieprz
- łyżka mąki pszennej lub skrobi kukurydzianej
- 4 łyżki masła lub oliwy
Kapustę posiekaj drobno, przełóż do garnka, dodaj łyżeczkę soli i dolej wody – tyle aby ledwo przykrywała kapustę. Zagotuj i gotuj przez około 10 minut.
W tym czasie obierz i posiekaj cebulę. Na patelnię włóż 2 łyżki masła i cebulę, przykryj i smaż na małym ogniu aż cebula się zeszkli. Przełóż ją do kapusty.
Na tej samej patelni rozpuść pozostałe masło, dodaj mąkę i smaż przez około minutę na niewielkim lub średnim ogniu. Przełóż zasmażkę do garnka z kapustą i wszystko dokładnie wymieszaj.
Sprawdź czy kapusta jest miękka. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Tagi: cebula, kapusta, oliwa
lubięęęęęęę
super, a gdzie schabowy? klasyka jest zawsze trendy 🙂
Schabowy będzie jak na dworze zrobi się naprawdę zimno 😀