Bardzo proste danie warzywne. Robię sobie takie szybkie kombinacje, kiedy zależy mi na ciepłym warzywnym posiłku, a nie mam czasu na dłuższe gotowanie. Tak było ostatnio przed Świętami, kiedy potrzebowałam delikatnego w smaku, niezbyt kalorycznego, szybkiego do przygotowania posiłku, aby jak najszybciej wrócić do szykowania potraw świątecznych.
Dynia i szpinak pięknie razem wyglądają i świetnie smakują! Czosnek dodaje całemu daniu wyrazu i sprawia, że na dłużej będziemy nasyceni.
Dynia ze szpinakiem
- 1 kg dyni
- opakowanie (u mnie 200 g) szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy
Dynię obierz, pozbaw pestek i farfocli. Pokrój w grubą kostkę. Szpinak umyj i osusz. Czosnek obierz i posiekaj lub pokrój na plasterki.
Na dużą patelnię wlej oliwę, dodaj czosnek i duś przez 2 minuty na małym ogniu. Następnie dodaj dynię oraz trochę soli i smaż na średnim ogniu przez około 15 minut, aż zmięknie. Do miękkiej dyni dodaj liście szpinaku i smaż jeszcze przez minutę, aż liście lekko zwiędną. Nie dopuść do przypalenia liści. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Tagi: czosnek, dynia, oliwa, szpinak
Lubię i chcę i to już, bo bardzo jestem głodna 🙂 Kurcze, jak ja lubię takie proste smaki.
Beatko, ja też uwielbiam takie najprostsze! ☺
Szczególnie, jeśli planuję wypasiony deser lub kolację 😉