Niedawno pokazywałam pomysł na prostą brukselkę, który spotkał się z Waszym dużym zainteresowaniem. Dlatego dzisiaj przedstawiam podobną wersję, ale „na bogato”, bo z orzechami piniowymi. Może przyda się do niedzielnego lub świątecznego obiadu. Znajdziecie tu kilka smaków i konsystencji, które połączone są w pyszną całość. Brukselka ma w smaku delikatną goryczkę, która została zrównoważona karmelizowanym porem i pieczarkami. Chrupiące uprażone orzechy piniowe dodają daniu kolejny wyrazisty akcent.
Brukselka z pieczarkami, porem i orzechami piniowymi
- 300 g brukselki
- 300 g pieczarek
- 10 cm jasnej części pora
- 1-2 łyżki orzechów piniowych lub włoskich
- oliwa do smażenia
- sól morska gruboziarnista, pieprz świeżo mielony
Pieczarki obierz i pokrój na ćwiartki. Brukselkę obierz z wierzchnich uszkodzonych listków i pokrój na ćwiartki. Pora umyj i pokrój na plasterki.
Orzechy piniowe przełóż na patelnię i praż na bardzo małym ogniu przez kilka minut. Wystarczy, że zaczną pachnieć uwolnione olejki eteryczne, nie musisz przypiekać orzechów. Uważaj też aby orzechy się nie przypaliły, bo jeśli ściemnieją, staną się gorzkie. Przełóż je do miseczki.
Na patelnię wlej łyżkę oliwy, dodaj pora, odrobinę soli i smaż na niewielkim ogniu aż się zeszkli i ewentualnie lekko zarumieni. Przełóż pora do miski.
Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy, dodaj pieczarki, brukselkę, odrobinę soli i smaż na średnim ogniu przez około 8 minut, mieszając od czasu do czasu.
Kiedy brukselka będzie już al dente (jędrna, nie rozgotowana), dodaj na patelnię pora i orzechy piniowe. Wszystko wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Tagi: brukselka, oliwa, orzeszki pinii, pieczarki, por
mam smaka.
Az slinka cieknie!
Anetta, mam podobnie 🙂
Z orzechami…..ciekawe…. spróbujemy….
brukselka…? bleeeee 😉
Koniecznie spróbuj smażonej. Najgorsza jest rozgotowana 🙂