Przedstawiam Wam nasz niedzielny obiad. Na bogato, bo okazja była szczególna. Janek biegł w Półmaratonie Warszawskim i poszło mu świetnie.
Nareszcie nie obawiam się smażenia steków i chętnie korzystam z każdej sposobności, by je przyrządzić. Tym bardziej, że Emilka, która niewiele rzeczy jada, steki uwielbia! Do steków dzieci zjadły delikatne ziemniaki piure, a dorośli aromatyczne piure z marchwi, z dodatkiem świeżego imbiru. Były też chrupiące warzywa, krótko smażone na niewielkiej ilości oliwy.
Wspaniałą wołowinę QMP dostałam w prezencie, za który bardzo dziękuję 🙂
Polecamy wino: Do steku z wołowiny proponujemy szczepy takie jak: Cabernet Sauvignon i Syrah. Będzie to połączenie delikatności mięsa z ostrzejszym charakterem wina. Dobrym wyborem będzie także wino z Toskanii (szczep Sangiovese) czy argentyński Malbec. Intrygujące może okazać się Primitivo. Ze względu na szczególna okazję, piliśmy 15-letnie Amarone, które także było fantastycznym wyborem.
Steki z chrupiącymi warzywami i aromatycznym puree z marchwi
- 700 g krzyżowej QMP
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
- łyżka masła
Chrupiące warzywa:
- cukinia
- papryka czerwona lub pomarańczowa
- 300 g fasolki szparagowej – ugotowanej
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
Piure z marchwi:
- 3-4 marchewki
- łyżka oliwy
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- sok z połowy cytryny
- ząbek czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
Piure z marchwi. Marchewki obierz, pokrój na kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości wody do miękkości. Przestudź lekko i zmiksuj z wodą z gotowania na gładkie piure. Na patelnię wlej oliwę, dodaj obrany i posiekany imbir oraz czosnek. Smaż przez około minutę na średnim ogniu, a następnie dodaj zmiksowaną marchew, sok z cytryny i chilli. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
Chrupiące warzywa. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Cukinię pokrój w ćwierćplasterki, a paprykę w paski. Na patelnię wlej oliwę, włóż cebulę i czosnek i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj paprykę oraz cukinię i smaż kolejne kilka minut. Dodaj fasolkę i smaż aż wszystkie składniki będą ciepłe i lekko zrumienione.
Steki. Mięso umyj, osusz i pokrój na plastry grubości 2-3 cm. Natrzyj oliwą i układaj na mocno rozgrzanej patelni. Smaż 2 minuty, przełóż na drugą stronę i smaż jeszcze 1-3 minut, aż mięso będzie miało odpowiedni stopień wysmażenia [klik]. Usmażone mięso przełóż na ogrzany talerz, przykryj folią aluminiową i poczekaj kilka minut, aż z powrotem wchłonie wszystkie soki.
Tagi: cebula, cukinia, czosnek, dla zdrowia, fasolka szparagowa, imbir, marchewka, papryka, pieprz kajeński, sok z cytryny, wołowina
Wygląda mega apetycznie!!!Uwielbiam steki!
My też od niedawna uwielbiamy! Podstawą jest mięso wysokiej jakości 🙂
prawdziwy męski obiad – wpraszam się!