Przepyszny pieczony schab ze słodką korzenną nutą. Mieszają się tu różne aromaty: soczysta pomarańcza, cynamon, gałka muszkatołowa. Do tego mielone migdały, dodane do marynaty, tworzą delikatną chrupiącą warstwę. A w samym środku, jak na Święta przystało, słodka i soczysta śliwka 🙂 Z taką pieczenią każdy obiad będzie się prezentował odświętnie.
Bardzo lubię podawać do takiego schabu Jabłka duszone z miodem i tymiankiem.
Polecamy wino: shiraz, merlot lub chablis (białe). Intrygujący może być zinfandel (jeśli spróbujesz, daj znać jak smakowało). Do tego schabu bardzo nam smakowało sprezentowane wino Extemarium Mont Marcal Reserva.
Wpis bierze udział w akcji: „Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009” .
Podobne przepisy: Schab ze śliwką i morelą, Schab pieczony, na Boże Narodzenie.
Schab ze śliwką pomarańczowo-korzenny
- około 1 kg schabu bez kości
- 10 dkg śliwek kalifornijskich
- 2 łyżki oliwy
- pomarańcza
Marynata:
- 8-10 migdałów
- mała szczypta cynamonu
- mała szczypta gałki muszkatołowej
- łyżka miodu
- łyżka sosu sojowego
- ząbek czosnku
Schab umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Wbij długi wąski nóż w środek jednego końca schabu i zrób otwór na wylot aż do drugiego końca (zobacz zdjęcia w przepisie na Schab ze śliwką). Jeśli nóż jest zbyt krótki, to wbij nóż na drugim końcu mięsa, tak by oba otwory połączyły się. W powstały tunel włóż śliwki.
Marynata. Migdały włóż do szklanki, zalej wrzątkiem i poczekaj 10 minut. Obierz migdały i zmiel lub zmiksuj w malakserze. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pozostałe składniki marynaty i dokładnie wymieszaj.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadź oliwę. Wlej marynatę i obtocz w niej mięso. Obłóż mięso cienko pokrojonymi plastrami pomarańczy i zwiąż, aby plastry ładnie przylegały do schabu. Przykryj folią aluminiową i włóż na minimum 2 godziny, a najlepiej do następnego dnia, do lodówki. Piecz 50-60 minut w 200°C. Na ostatnie 15 minut pieczenia zdejmij przykrycie z naczynia. Ja po tym czasie zdecydowałam podpiec mięso jeszcze przez 15 minut, bo było zbyt blade. Wyjmij mięso z piekarnika i pozostaw przykryte przez 15 minut, żeby odpoczęło i wchłonęło soki z pieczenia.
Teraz możesz pieczeń pokroić i podawać. Ja zwykle robię inaczej. Czekam aż mięso całkowicie wystygnie i kroję na cienkie plastry. Układam w tym samym naczyniu żaroodpornym i polewam sosem z pieczenia. Przykrywam folią i wstawiam do lodówki na 1-2 dni. W dniu uroczystego obiadu wyjmuję pieczeń z lodówki i piekę w 180°C przez 30 minut. Jeżeli chcę by mięso podrumieniło się, to zdejmuję folię na ostatnie 10 minut.
[…] i tymiankiem. Wspaniałe połączenie! Lubię podawać je do Schabu ze śliwką i morelą lub Schabu ze śliwką pomarańczowo-korzennego. Wpis bierze udział w akcji “Kuchnia Świąteczna i Noworoczna […]
[…] przepisy na mięso pieczone: Schab ze śliwką pomarańczowo-korzenny, Schab pieczony, na Boże Narodzenie, Słodko-słona szynka pieczona, Limonkowy […]
Nie bardzo zrozumiałam Twoją metodę.
czyli najpierw według przepisuje obwiązane mięso pieczesz w 200stopniach przez ok. godzinę. I Ty po tym czasie wyciągasz z piekarnika zostawiasz jeszcze na 15 min. by wsiąkł sosik i po ostygnięiu kroisz, do lodówki i np. na drugi dzień na 180stopni jeszcze na 30 minut do piekarnika? właśnie takie podpieczone kwałeczki smakowicie wyglądają 🙂
Agnes, dokładnie tak. Można pokrojony schab podpiec od razu, ale ja zwykle wolę upiec i pokroić dzień przed uroczystym obiadem, żeby – gdy przyjdą goście – mieć już wszystko naszykowane, a piekarnik zrobi resztę 🙂
Bardzo, bardzo dziękuję za przepis. Zobiłam schab a także jabłka z tymiankiem do kompletu. Wyszło przepyszne (choć mistrzynią kuchni nie jestem) i na pewno będę wracać do tych przepisów. Jabłka są dla mnie rewelacyjnym odkryciem nowego smaku. Schab jest idealny na Boże Narodzenie. Pozdrawiam i życzę Szczęśliwego Nowego Roku!
Kasiu, bardzo się cieszę, że przepisy Ci się przydały i że smakowało. Ja też bardzo lubię oba te przepisy. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!