Szybkie, a jednocześnie pyszne i bogate w smaki danie. Polędwiczki wieprzowe są same w sobie bardzo smaczne, a mi bardzo odpowiada łączenie ich z owocami – w tym wypadku z jabłkiem – oraz z ziołami. Niewiele przy nich pracy, wszystko przygotowuje się na jednej patelni, więc danie jest świetne dla początkujących w kuchni.

Jest to moje kolejne spotkanie z blistrami KAMIS Kulinarne Inspiracje, w ramach kampanii tych zestawów przypraw.

Polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym

Polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • polędwiczka wieprzowa (ok 500 g)
  • łyżka oliwy lub oleju
  • czerwona cebula
  • 100 g pieczarek
  • jabłko
  • 150 ml soku jabłkowego lub wina wytrawnego lub piwa
  • 200 ml śmietanki 36%
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • zestaw Kulinarne Inspiracje KAMIS (papryka słodka, czosnek, szałwia, rozmaryn, tymianek)

Do małej miski wsyp mąkę, paprykę z zestawu, sól, pieprz i wszystko wymieszaj. Polędwiczki pokrój na skos w plastry, lekko rozbij i obtocz w przygotowanej mące z przyprawami. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, obsmaż mięso po 2-3 minuty z każdej strony. Przełóż mięso na talerz. Na patelnię włóż czerwoną cebulę pokrojoną w półkrążki lub krążki, jabłko (nieobrane) pokrojone w ósemki lub na więcej części oraz pieczarki pokrojone w plastry. Smaż kilka minut aż do zrumienienia. Dodaj sok jabłkowy/wino/piwo, śmietankę oraz przyprawy z zestawu: czosnek granulowany, szałwię, rozmaryn, tymianek i wszystko wymieszaj. Dodaj mięso, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez 10 minut, aż mięso będzie miękkie.
Tak przygotowane mięso podałam z ziemniakami pure i surówką z jabłka i natki pietruszki.

Polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym

Tagi: , , , , , , , , , , , , ,