W naszym domu każdy lubi inne smaki. Dziś propozycja przede wszystkim dla Emilki i Janka.

Ossobuco, to goleń wołowa, wolno gotowana lub pieczona, zwykle podawana z sosem pomidorowym i otartą skórką cytrynową lub pomarańczową. Nazwa ossobuco oznacza dosłownie „kość z dziurą”. A w dziurze znajduje się szpik, który jest ważną atrakcją tej potrawy.

Ponieważ goleń wołowa ma wyrazisty smak, proponuję podać ją w towarzystwie gęstego sosu pomidorowego z duszoną cebulką i czosnkiem oraz małych marchewek aromatyzowanych skórką i sokiem z pomarańczy. Do tego ziemniaczane purée, ale we włoskim stylu, czyli z oliwą zamiast masła.

Przy tego typu mięsie warto wykorzystać „slow cooking”, czyli długie gotowanie w niskiej temperaturze. Dzięki takiej obróbce termicznej, mięso będzie mięciutkie i charakterystycznie kleiste. Jest to świetna metoda przygotowania twardszych i tańszych kawałków mięs tak, by wprost rozpadały się w ustach. Poza tym gotowanie w niskiej temperaturze pozwala zachować więcej wartości odżywczych.

Dziś proponuję Wam ossobuco marki Sokołów, dostępne w sieci Biedronka, które jest już ugotowane. Gotowało się metodą sous vide, czyli zamknięte w torebce próżniowej, w temperaturze 85°C przez 10 godzin. Metoda sous vide jest stosowana przez szefów kuchni w celu uzyskania potraw pełnych aromatu, które dobrze się przechowują, a przed podaniem wystarczy je krótko podgrzać. Z tego względu, jest to idealne danie dla zajętych i zabieganych osób, które lubią dobrze i smacznie zjeść 🙂

Nie przegapcie okazji, bo produkt będzie dostępny w Biedronce do wyczerpania zapasów.

Zobaczcie też mój drugi pomysł na ossobuco, tym razem podpieczone w winie, podane z cytrynową gremolatą i pieczonymi ziemniakami.

 

Ossobuco z sosem pomidorowym i marchewkami pomarańczowymi

Ossobuco w sosie pomidorowym, z pomarańczowymi marchewkami i purée ziemniaczanym

[porcja dla dwóch osób]
  • 2 opakowania Ossobuco – krucha wołowina wolno gotowana

Sos pomidorowy:

  • 400 g przecieru pomidorowego
  • cebula
  • czosnek
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta oregano

Marchewka pomarańczowa:

  • około 250 g mrożonej marchewki mini
  • ćwiartka pomarańczy
  • łyżka oliwy
  • pół łyżeczki miodu
  • odrobina soli

Purée ziemniaczane:

  • pół kg ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Purée ziemniaczane. Ziemniaki obierz, zalej wrzątkiem, dodaj pół łyżeczki soli i gotuj przez około 25 minut, aż będą miękkie. Odcedź, rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub przeciśnij przez praskę. Dodaj oliwę i wymieszaj dokładnie.

Sos pomidorowy. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Na patelnię wlej oliwę, dodaj posiekane warzywa i duś na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 10 minut. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze kilka minut. Na koniec dodaj sól oraz oregano i wymieszaj.

Marchewka pomarańczowa. Jeżeli nie masz pomarańczy ekologicznej, to koniecznie wyszoruj jej skórkę z użyciem płynu do naczyń, a następnie sparz wrzątkiem. Marchewkę wrzuć do wrzącej osolonej wody i gotuj przez około 10 minut, aż będzie al dente. Odcedź. Na patelnię wlej oliwę, dodaj marchewkę, startą skórkę oraz sok z pomarańczy. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż większość soku odparuje. Pod koniec dodaj miód oraz sól do smaku i wymieszaj.

Ossobuco. Przygotuj według przepisu na opakowaniu. Ja wybrałam 10 minut gotowania. Odcedź i pozostaw na kilka minut, aby mięso odpoczęło. Wyjmij z woreczka.

Sposób podania. Na talerz wlej sos pomidorowy, na nim ułóż ossobuco. Obok rozłóż porcje ziemniaków, a w oddzielnej misce pomarańczowe marchewki.

Więcej przepisów możecie znaleźć na stronie Biedronki.

Ossobuco z sosem pomidorowym i marchewkami pomarańczowymi 1Ossobuco z sosem pomidorowym i marchewkami pomarańczowymi 2Ossobuco z sosem pomidorowym i marchewkami pomarańczowymi 3

Ossobuco z sosem pomidorowym i marchewkami pomarańczowymi

Ossobuco z sosem pomidorowym i marchewkami pomarańczowymi z opakowaniem

 

Tagi: , , , , , , , , ,