Nazwa tak mnie zaintrygowała, że koniecznie musiałam dowiedzieć się co to jest. Od Wedelki dowiedziałam się, że to gołąbki, w których kapusta występuje w postaci poszatkowanej, wymieszanej z farszem. Czyli jak dla mnie „gołąbki dla leniwych lub zabieganych”, czyli dla mnie właśnie 🙂 Składniki niby te same, ale smak trochę inny, bo te gołąbki panieruje się i smaży jak kotlety.
Podaje się je jak gołąbki, z sosem pomidorowym. Ja podałam z ziemniakami pure i sałatką Coleslaw.
Gołąbki po cygańsku
- 1 kg kapusty
- 2,5 szkl ryżu
- 4 cebule
- 2 szkl kaszy manny
- 5 jajek
- 80 dkg mięsa mielonego
- bułka tarta
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- olej do smażenia
Kapustę drobno posiekaj i posól. Po pewnym czasie odlej wodę, którą puści kapusta. Ryż ugotuj (lepiej nie dogotować niż rozgotować). Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na oliwie. Wymieszaj kapustę, mięso, ryż, kaszę, cebulę, jajka i dopraw solą i pieprzem. Uformuj kotlety (dosyp bułkę tartą, jeśli masa jest za rzadka), obtocz w bułce tartej i obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Podsmażone kotlety ułóż w naczyniu żaroodpornym, dolej 2 szkl wody, przykryj folią aluminiową i piecz w 180°C przez godzinę.
Tagi: bułka tarta, cebula, jajka, kapusta, kasza manna, mięso mielone
OliCruz jeżeli nie zapiekałaś gołąbków w sosie pomidorowym to mysle , ze wiele straciłas.. bo własnie ten sos sprawia ze mięsko nie jest suche.. a jaki daje smak. Mój mąż uwielbia te gołąbki.. zresztą ja też 😀 Pozdrawiam serdecznie
Nadia, bardzo dziękuję za podpowiedź 🙂 Na pewno wypróbuję, bo lubię zapiekać różne potrawy w sosie pomidorowym. Efekt na pewno jest super, a teraz jest sezon na pomidory, więc pewnie wkrótce zrobię.