Jak Festiwal, to Festiwal… Jak szaleć to szaleć! Z okazji trwającego Festiwalu Pierniczków wymyśliłam swoje własne pierniczki. Mocno kombinowałam i – w porównaniu z pierniczkami klasycznymi – te wyszły mniej pierniczkowe. Idą trochę w stronę kruchych ciasteczek. I nie ma się co dziwić, ponieważ ten przepis jest zmodyfikowanym przepisem Nigelli na ciasteczka na deszczowe dni. Dla mnie najważniejszy jest tu korzenny smak. Nie z torebki, tylko mój własny. To co lubię wsypałam w większych ilościach, to co pasuje mi mniej dałam w mniejszych dawkach. Mniej stronniczy przepis na własną przyprawę do pierników znajdziecie u Doroty – dla mnie był punktem wyjścia.

Zapraszam też do przejrzenia wszystkich przepisów na pierniczki na tej stronie.

Pierniczki nowoczesne, mocno korzenne

Pierniczki nowoczesne

  • 175 g miękkiego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 ml miodu
  • 2 jajka
  • 350 g mąki
  • 50 g mielonych migdałów
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli

Przyprawa do pierników:

  • 1-1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 1/6 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 goździki
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka pieprzu
  • mała szczypta soli

Jeśli masz taką możliwość, to użyj przypraw korzennych całych i zmiel je samodzielnie w młynku do pieprzu. Będą bardziej aromatyczne. Oczywiście możesz też użyć gotowych, zmielonych przypraw.
Podgrzej na bardzo wolnym ogniu miód, cukier i masło i dokładnie wymieszaj. Ostudzoną masę wymieszaj z jajkami. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąka, migdały, proszek, sól, przyprawa do piernika). Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie, ale dokładnie. Wyrób ciasto.  Jeśli bardzo klei się do rąk, dodaj mąkę. Nie przesadź jednak z ilością mąki, bo pierniczki będą twardsze. Uformuj kulę i włóż do lodówki na kilka godzin lub cały dzień. Wałkuj ciasto lekko podsypując mąką i wykrawaj kształty foremkami. Piecz w temperaturze 180°C przez 8-12 minut aż brzegi pierniczków lekko się zrumienią.

Tagi: , , , , , , , , , ,