Jak co roku upiekłyśmy nasze ulubione pierniczki. Zawsze z tego samego przepisu, zawsze z dużą ilością kolorowych lukrów o smaku cytrynowym. Uwielbiam tą atmosferę przedświąteczną i wspólną pracę przy małym stole w kuchni 🙂

Pierniczki 2014 - wykrawanie

Korzystamy zazwyczaj z tego samego przepisu, do którego mamy też instrukcję filmową:

Lukier cytrynowy robimy z tego przepisu.

Jeśli szukacie innego pomysłu na pierniczki, zapraszam do przejrzenia wszystkich moich przepisów na różne rodzaje pierniczków.

Pierniczki 2014 - gotowe

Pierniczki są smaczne i zdrowe (bez lukru). Moim zdaniem raczej lekkostrawne i można je zajadać, gdy po świątecznym przejedzeniu nie mamy chęci na bardzo tłuste i słodkie rzeczy. Najlepiej popijając gorącą aromatyczną herbatą z cynamonem. Wystarczy oprócz torebki herbacianej wrzucić do dzbanka laskę cynamonu i wszystko zalać wrzątkiem.

Pierniczki 2014 - lukrowanie

Dla mnie jednak najpiękniejsze są chwile samego przyrządzania pierniczków. Takiego rodzinnego, kiedy wszystkie dzieci, a czasami również dorośli, siadają przy stole w kuchni i wspólnie pracują. To jest taki moment zwolnienia tempa. Możemy wreszcie pogadać, poopowiadać zaległe historie. Pośmiać się razem. A w przerwach między poszczególnymi opowieściami dzieci śpiewają kolędy, bo w tle grają nam dzieci z Arki Noego.

Przy takiej atmosferze nie jest ważne jak wyjdą pierniczki. Czy jesteśmy mistrzami pieczenia i ozdabiania czy niekoniecznie 😉 Najważniejsze, że mamy czas dla siebie. Oczywiście każdemu polecam! 🙂

Pierniczki 2014 - gotowe

Tagi: