Ciastka bez mąki, masła, jajek i cukru. Tylko z trzech składników. Są delikatnie słodkie, bo słodycz pochodzi jedynie ze śliwek i miąższu pomarańczy. Wychodzą bardzo mięciutkie, delikatnie skarmelizowane od spodu. Można je jeść bez wyrzutów sumienia, szybko też dają uczucie sytości, więc raczej nie grozi nam przejedzenie. Pomarańczę czuć bardzo delikatnie, więc jeśli zależy Wam na wyraźnym pomarańczowym aromacie, to dodajcie trochę startej skórki.

Pomarańcze i śliwki kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem, więc właśnie taką wersję polecam na te Święta.

Ciastka owsiane z suszoną śliwką i pomarańczą

Wegańskie ciastka owsiane śliwkowo-pomarańczowe

  • 100 g śliwek suszonych
  • 150 g soku i miąższu z jednej pomarańczy
  • 180 g płatków owsianych

Śliwki włóż do małego rondelka, zalej sokiem i miąższem wyciśniętym z pomarańczy. Zagotuj i gotuj na malutkim ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut.

Zmiksuj dokładnie. Masa powinna mieć konsystencję rzadkiego dżemu. Wymieszaj z płatkami owsianymi.

Na blachę wyłożoną papierem do wypieków nakładaj po łyżce masy i rozpłaszczaj. Możesz formować ciasteczka dwiema łyżkami lub wilgotnymi dłońmi.

Piecz 15 minut w 180°C.

Ciastka owsiane z suszoną śliwką i pomarańczą 1Ciastka owsiane z suszoną śliwką i pomarańczą 2

Ciastka owsiane z suszoną śliwką i pomarańczą 0

Tagi: , , , ,