Ciastka bez cukru, masła i jajek. Zdrowe, proste do wykonania i smaczne. Miękkie. Jedząc je wyczuwam głównie smak słodkiej i wyrazistej figi. Dobrze pasują do świątecznego nastroju, ale sprawdzą się też na wszelkich wyjazdach i piknikach. Zaspokoją głód na dłuższy czas, bo dzięki płatkom owsianym dają efekt powoli uwalnianej energii.

Zobacz też przepis na wegańskie ciastka owsiane śliwkowo-pomarańczowe.

Ciastka owsiane z figami i morelami

Wegańskie ciastka owsiane morelowo-figowe

[11-12 ciastek]

  • 50 g moreli
  • 50 g fig
  • 150 ml wody
  • 150 g płatków owsianych

Morele i figi zalej wodą, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Odstaw je na pół godziny, aby mieć pewność, że zmiękły.

Zmiksuj suszone owoce z wodą na niezbyt gęstą masę. Jej konsystencję widać na zdjęciu niżej. Dodaj płatki owsiane i wszystko dokładnie wymieszaj.

Układaj porcje masy na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Piecz w 180°C przez 15 minut.

Ciastka owsiane z figami i morelami 1Ciastka owsiane z figami i morelami 2

Ciastka owsiane z figami i morelami

Ciastka owsiane z figami i morelami 0

Tagi: , , ,