Bardzo smaczne ciasteczka, pełne czekolady. Z karmelowym posmakiem, dzięki dodatkowi brązowego cukru. No i mnóstwo czekolady, najlepiej zmieszanej białej, mlecznej i gorzkiej, ale może być tylko ta, którą lubisz. Wykonuje się je błyskawicznie i z przyjemnością.

Przepis znalazłam u Dorotus.

Wpis bierze udział w akcji: Dieta przyszłej mamy.


Chocolate chip cookies

  • 1 szkl gorzkich czekoladowych groszków (chocolate chips, dałam posiekane 3 rodzaje czekolady)
  • 1 szkl mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 170 g zimnego masła, posiekanego
  • 1/4 szkl ciemnego brązowego cukru
  • 1/4 szkl cukru zwykłego
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

[Listonic]

Wszystkie składniki oprócz czekolady zmiksuj. Dodaj czekoladę i wymieszaj. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj, na blasze wyłożonej papierem do wypieków, w dużych odstępach. Następnym razem spłaszczę je lekko ręką, bo wcale się tak mocno nie rozpłynęły. Piecz w temperaturze 180-190°C przez 12 minut lub do momentu aż brzegi ciastek będą brązowe. Przestudź na kratce. Przechowuj w zamkniętej puszce.

Tagi: , , , , ,