Piekłam ostatnio różne ciasteczka i poczułam się bardzo wakacyjnie 🙂 Dziś prezentuję pierwsze, ale zdecydowanie nie ostatnie w tym czasie. Lubię ciasteczka owsiane, bo wydają się zdrowsze niż zwykłe kruche ciastka. W połączeniu z daktylami i czekoladą wyszły lekko ciągnące i intensywne w smaku. Czekolada i daktyle rozpływały się w ustach.

Wpis bierze udział w akcji: Dieta przyszłej mamy.


Ciasteczka owsiane z daktylami i czekoladą

  • 110 g masła
  • pół szkl ciemnego cukru trzcinowego
  • pół szkl zwykłego cukru – następnym razem dodam mniej
  • jajko
  • szkl płatków owsianych błyskawicznych
  • szkl mąki
  • ćwierć łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody
  • tabliczka (100 g) czekolady – u mnie zmieszane: biała, mleczna i gorzka
  • pół szkl daktyli

[Listonic]

Masło utrzyj z cukrami na gładką masę, dodaj jajko i zmiksuj. Dodaj płatki, mąkę, sól i sodę i znów zmiksuj. Dodaj posiekane czekoladę i daktyle i wymieszaj. Masę nabieraj łyżeczką, uformuj kulkę i układaj na blasze wyłożonej papierem do wypieków, w odstępach 5 cm. Lekko spłaszcz ręką. Piecz w 170°C (lub 150°C z termoobiegiem) przez 12-15 minut.

Tagi: , , , , , ,