Babka cytrynowa mocno kojarzy mi się z Wielkanocą. Uwielbiam ten cytrynowy smak babki i słodycz cytrynowego lukru na wierzchu! W tym roku też musi u nas być, ale tym razem będzie w wersji wegańskiej. Wbrew pozorom wegańska babka drożdżowa jest puszysta, delikatna, lekka i nie wysycha zbyt szybko przy przechowywaniu. Na drugi dzień jest tak samo miękka i wilgotna.
Dodatkowo w cieście tej babki nie ma cukru. Zamiast niego dodałam syrop klonowy oraz miód – w niezbyt dużych ilościach, więc sama babka nie jest zbyt słodka. Dopiero w wersji z lukrem nabiera wyrazistej słodyczy.
Inspirowałam się przepisem z bloga Kwestia smaku.
Wegańska cytrynowa babka drożdżowa
[mała forma na babkę - 23 cm średnicy]
- duża (160 g) marchewka
- 2/3 szkl mleka owsianego lub innego roślinnego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki miodu
- ćwierć łyżeczki soli
- skórka starta z jednej cytryny
- 4 łyżki oleju
- 2,5 szkl (350 g) mąki
- torebka (7 g) suchych drożdży
Lukier:
- łyżka soku z cytryny
- 1/2 – 3/4 szkl cukru pudru
- do posypania: kandyzowana skórka pomarańczy
Marchewkę obierz, pokrój na cienkie plasterki, zalej taką ilością wrzątku, aby tylko przykrył marchewki, i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości, czyli 10-15 minut.
Odcedzoną, jeszcze ciepłą marchewkę przełóż do malaksera, dodaj syrop klonowy, miód, sól, skórkę z cytryny oraz drożdże i zmiksuj na gładką masę. Dodaj mąkę oraz olej i ponownie zmiksuj. Wyrabiaj mikserem – najlepiej końcówką/programem do ciasta drożdżowego – przez 15 minut. Wyrobione ciasto będzie dość luźne. Przełóż je do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
Formę na babkę wysmaruj odrobiną oleju, wysyp mąką i strząśnij jej nadmiar. Przełóż ciasto do formy, przykryj folią spożywczą i odstaw na pół godziny.
Wyrośnięte ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 minut.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw ciasto w formie, ustawiając ją na kratce, aż do całkowitego wystudzenia. Wystudzone możesz przechować 1-2 dni w torebce foliowej.
Następnie przełóż babkę spodem do góry na paterę, polej lukrem i posyp skórką pomarańczową.
Lukier. Do miseczki wlej sok z cytryny. Stopniowo dodawaj cukier puder, mieszając dokładnie, aby nie pozostawić grudek. Cukru dodaj tyle, aby uzyskać potrzebną konsystencję. Najlepiej na próbę nalać łyżeczkę lukru na ciasto i zobaczyć, czy rozpływa się tak jak trzeba.
Zobacz też:
Babka drożdżowa o smaku cytrynowym
Babka czekoladowa z polewą z białej czekolady
Babka serowa o smaku cytrynowym
Tagi: marchewka, miód, skórka pomarańczy, skórka z cytryny, syrop klonowy, Wielkanoc
piękna baba 🙂 a u nas bananowa 😀
Luxury vegan style-
delicious, flavor and beautiful form.
Greetings and thank you – great recipe!
Diana, I,m glad you liked this recipe! 🙂
Wygląda bardzo apetycznie. Muszę spróbować zrobić 🙂
Marta, polecam, bo babka była przepyszna i sama powtarzałam ją kilka razy w okolicy Wielkanocy. Mnóstwo osób jej spróbowało i nawet nie dowierzali, że jest wegańska 🙂
A po co jest marchewka , dla koloru?
Violka, dla koloru też, ale przede wszystkim dla konsystencji. W jakimś stopniu zastępuje jajko.