Babka cytrynowa mocno kojarzy mi się z Wielkanocą. Uwielbiam ten cytrynowy smak babki i słodycz cytrynowego lukru na wierzchu! W tym roku też musi u nas być, ale tym razem będzie w wersji wegańskiej. Wbrew pozorom wegańska babka drożdżowa jest puszysta, delikatna, lekka i nie wysycha zbyt szybko przy przechowywaniu. Na drugi dzień jest tak samo miękka i wilgotna.

Dodatkowo w cieście tej babki nie ma cukru. Zamiast niego dodałam syrop klonowy oraz miód – w niezbyt dużych ilościach, więc sama babka nie jest zbyt słodka. Dopiero w wersji z lukrem nabiera wyrazistej słodyczy.

Inspirowałam się przepisem z bloga Kwestia smaku.

Wegańska cytrynowa babka drożdżowa

Wegańska cytrynowa babka drożdżowa

[mała forma na babkę - 23 cm średnicy]
  • duża (160 g) marchewka
  • 2/3 szkl mleka owsianego lub innego roślinnego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki miodu
  • ćwierć łyżeczki soli
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • 2,5 szkl (350 g) mąki
  • torebka (7 g) suchych drożdży

Lukier:

  • łyżka soku z cytryny
  • 1/2 – 3/4 szkl cukru pudru
  • do posypania: kandyzowana skórka pomarańczy

Marchewkę obierz, pokrój na cienkie plasterki, zalej taką ilością wrzątku, aby tylko przykrył marchewki, i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości, czyli 10-15 minut.

Odcedzoną, jeszcze ciepłą marchewkę przełóż do malaksera, dodaj syrop klonowy, miód, sól, skórkę z cytryny oraz drożdże i zmiksuj na gładką masę. Dodaj mąkę oraz olej i ponownie zmiksuj. Wyrabiaj mikserem – najlepiej końcówką/programem do ciasta drożdżowego – przez 15 minut. Wyrobione ciasto będzie dość luźne. Przełóż je do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.

Formę na babkę wysmaruj odrobiną oleju, wysyp mąką i strząśnij jej nadmiar. Przełóż ciasto do formy, przykryj folią spożywczą i odstaw na pół godziny.

Wyrośnięte ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 minut.

Wyjmij z piekarnika i pozostaw ciasto w formie, ustawiając ją na kratce, aż do całkowitego wystudzenia. Wystudzone możesz przechować 1-2 dni w torebce foliowej.

Następnie przełóż babkę spodem do góry na paterę, polej lukrem i posyp skórką pomarańczową.

Lukier. Do miseczki wlej sok z cytryny. Stopniowo dodawaj cukier puder, mieszając dokładnie, aby nie pozostawić grudek. Cukru dodaj tyle, aby uzyskać potrzebną konsystencję. Najlepiej na próbę nalać łyżeczkę lukru na ciasto i zobaczyć, czy rozpływa się tak jak trzeba.

Wegańska cytrynowa babka drożdżowa 1Wegańska cytrynowa babka drożdżowa 2Wegańska cytrynowa babka drożdżowa 3Wegańska cytrynowa babka drożdżowa 4Wegańska cytrynowa babka drożdżowa 5Wegańska cytrynowa babka drożdżowa 6Wegańska cytrynowa babka drożdżowaWegańska cytrynowa babka drożdżowa

 

Zobacz też:

Babka waniliowo-kawowa 00 Jak piec babkę

Wielkanocna babka drożdżowa o smaku cytrynowym Babka drożdżowa o smaku cytrynowym

Babka marmurkowa Babka marmurkowa (+film)

Babka krówkowa Babka krówkowa

Babka waniliowo-kawowa Babka waniliowo-kawowa

Babka czekoladowa z pyszną polewą z białej czekolady Babka czekoladowa z polewą z białej czekolady

Babka marmurkowa z kawą Babka marmurkowa z kawą

Babka serowa o smaku cytrynowym Babka serowa o smaku cytrynowym

Tagi: , , , , ,