Klasyczny przepis na nasz zwykły murzynek. Czuje się w nim kakao i posmak toffi, co ja bardzo lubię w ciastach. Jest dość wilgotny, ale kroi się bez problemu. Po upieczeniu polewa się go czekoladową masą, która na wierzchu spełnia funkcję polewy, a w środku dodaje słodkiego czekoladowego smaku.

Kiedyś piekłam go w formie keksowej. Rósł wysoki i pękał na środku, co bardzo lubię. Ostatnio piekę w formie wielkości A4, wtedy ciasto ma odpowiednią wysokość, piecze się krócej i nie pęka. Dziś przedstawiam wersję jeszcze inną. Upiekłam go na dużej blasze. Przed pieczeniem ciasto miało wysokość brownies, a potem pięknie urosło. Pokroiłam je na niewielką kostkę, włożyłam do małych papilotek i otrzymałam eleganckie ciasto, które po pierwsze łatwo było przetransportować, po drugie smakowało dzieciom.
Uczciliśmy nim 60-tą rocznicę ślubu naszych znajomych 🙂

Murzynek

Murzynek

  • 150 ml wody
  • 2 szkl cukru
  • kostka (200 g) masła
  • 5 łyżeczek kakao
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2,5 szkl mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Wodę, cukier, masło i kakao włóż do rondelka, zagotuj i gotuj przez 2-3 minuty na bardzo małym ogniu. Odlej z tego pół szklanki i zachowaj do polania. Żółtka roztrzep z cukrem waniliowym i wlej do ostudzonej masy.

Następnie do masy wsypuj stopniowo, przez sitko, mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodaj ubite na pianę białka i bardzo delikatnie wymieszaj. Formę wyłóż papierem do wypieków i wlej do niej ciasto.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C (piekłam bez termoobiegu) przez 20 minut, a następnie w 180°C przez 15-20 minut, do suchego patyczka. Jeżeli pieczesz w mniejszej formie i ciasto jest wyższe, wydłuż drugi etap pieczenia (ten w 180 stopniach). Poczekaj aż ciasto lekko przestygnie i polej odłożoną polewą. Ja nakłuwam wcześniej ciasto wykałaczką, aby polewa wniknęła do środka.

Murzynek

Tagi: , , , ,