Zapraszam na pyszny i bardzo szybki do przygotowania deser. Ma wiele wspólnego z tiramisu, ale jest prostszy do wykonania. Mascarpone aromatyzowane skórką pomarańczową, bez dodatku ubitej śmietany czy żółtek, jest dosyć ciężkie. Dlatego dodałam powidła śliwkowe, które są dosyć lekkie i półpłynne w moim wykonaniu. Spód i wierzch jak w tiramisu: biszkopty nasączone kawą i starta czekolada.
Moja wersja jest szybka do przygotowania. Jeśli chcielibyście przygotować tego typu deser na przyjęcie, to warto mascarpone wymieszać delikatnie z ubitą śmietanką lub żółtkami. Będzie bardziej delikatny i elegancki.
Pomarańczowy mascarpone z powidłami śliwkowymi
[2 bardzo duże porcje lub 4 niewielkie]
- 4 podłużne biszkopty
- 1/3 szkl naparu kawy (u mnie z dwóch łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
- 4 łyżeczki cukru
- 250 g mascarpone
- skórka starta z połowy pomarańczy
- domowe powidła śliwkowe (około 4 łyżki, ale może być więcej)
- kostka czekolady
Kawę wymieszaj z 2 łyżeczkami cukru. Zanurzaj w niej przełamane na pół biszkopty i układaj je w pucharkach.
Mascarpone wymieszaj widelcem, lekko je ubijając. Dodaj 2 łyżeczki cukru, skórkę z pomarańczy i wymieszaj dokładnie. Jeśli chcesz by deser był delikatniejszy i bardziej elegancki, delikatnie wymieszaj powstałą masę z ubitą śmietaną lub żółtkami.
Połowę tej masy rozłóż w pucharkach. Na tym rozłóż powidła śliwkowe i znów masę mascarpone. Na wierzchu posyp startą czekoladą.
Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, biszkopty, czekolada, kawa, mascarpone, powidła śliwkowe, skórka pomarańczy, śliwki
Pyszna wariacja. I jak pięknie podane 🙂
Evitaa, bardzo dziękuję! 🙂
A zrobię, łaj not?
Mami, a zrób 🙂
Uwielbiam takie desery! Pyszności!
Ściskam cieplutko!
Misia, ja też takie uwielbiam i bardzo polecam 🙂
Wygląda bardzo apetycznie, mniam 🙂
Gin, ten deser rzeczywiście jest pyszny! Polecam!