Zapraszam na pyszny i bardzo szybki do przygotowania deser. Ma wiele wspólnego z tiramisu, ale jest prostszy do wykonania. Mascarpone aromatyzowane skórką pomarańczową, bez dodatku ubitej śmietany czy żółtek, jest dosyć ciężkie. Dlatego dodałam powidła śliwkowe, które są dosyć lekkie i półpłynne w moim wykonaniu. Spód i wierzch jak w tiramisu: biszkopty nasączone kawą i starta czekolada.
Moja wersja jest szybka do przygotowania. Jeśli chcielibyście przygotować tego typu deser na przyjęcie, to warto mascarpone wymieszać delikatnie z ubitą śmietanką lub żółtkami. Będzie bardziej delikatny i elegancki.

Pomarańczowy mascarpone z powidłami śliwkowymi

Pomarańczowy mascarpone z powidłami śliwkowymi

[2 bardzo duże porcje lub 4 niewielkie]
  • 4 podłużne biszkopty
  • 1/3 szkl naparu kawy (u mnie z dwóch łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
  • 4 łyżeczki cukru
  • 250 g mascarpone
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • domowe powidła śliwkowe (około 4 łyżki, ale może być więcej)
  • kostka czekolady

Kawę wymieszaj z 2 łyżeczkami cukru. Zanurzaj w niej przełamane na pół biszkopty i układaj je w pucharkach.

Mascarpone wymieszaj widelcem, lekko je ubijając. Dodaj 2 łyżeczki cukru, skórkę z pomarańczy i wymieszaj dokładnie. Jeśli chcesz by deser był delikatniejszy i bardziej elegancki, delikatnie wymieszaj powstałą masę z ubitą śmietaną lub żółtkami.

Połowę tej masy rozłóż w pucharkach. Na tym rozłóż powidła śliwkowe i znów masę mascarpone. Na wierzchu posyp startą czekoladą.

Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Tagi: , , , , , , ,