Dziś proponujemy Wam pyszne i proste do wykonania lody waniliowe. Takie klasyczne, z jajek, mleka i bitej śmietany. Z prawdziwą wanilią. W smaku są intensywne, jajeczne i waniliowe. Nadają się do formowania kulek i układania w rożkach waflowych oraz do deseru podanego w miseczce, z dodatkiem sosów, owoców itp.
Lody waniliowe
- 3 jajka
- niepełna szkl mleka
- 1/3 szkl cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- szkl śmietany 30 %
Sos brzoskwiniowy:
- brzoskwinia
- łyżeczka soku z cytryny
- 1-2 łyżeczki cukru
Jajka ubij w garnku na puszystą jasną masę. Postaw na małym ogniu i nadal ubijając (teraz wystarczy ręcznie) dodawaj stopniowo cukier i cukier waniliowy, a następnie mleko. Całość podgrzewaj około 10 minut, aż masa zgęstnieje i będzie równomiernie osiadać na łyżce. Odstaw masę do wystudzenia. Jeśli chcesz przyspieszyć ten proces, to wstaw garnek z masą do zlewu z zimną wodą. W tym czasie ubij śmietanę. Do całkowicie wystudzonej masy dodaj bitą śmietanę i delikatnie wymieszaj. Przełóż do naczynia i wstaw do zamrażalnika lub wlej do maszynki do lodów.
Jeśli lody mają być nakładane do rożków, to muszą być zamrażane przez całą noc.
Sos brzoskwiniowy: Brzoskwinię obierz, usuń pestkę, a miąższ zmiksuj z pozostałymi składnikami.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, brzoskwinia, dla dzieci, domowy cukier z prawdziwą wanilią, film, jajka, mleko, śmietana kremówka, Wielkanoc
ale apetycznie 🙂
Klaudia, zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂
haha, Twoja maleńka, jaka entuzjastyczna do pomocy 😀 i Ania jaki ma brzuszek! widzę, że się sporo pozmieniało podczas mojej nieobecności na Twoim blogu :))
Tanroth, dobrze, że znów zajrzałaś, bo mogłabyś przegapić ciekawe momenty 😉
lody to idealny deser na takie upalne dni 🙂 a domowe najlepsze!
Magda, masz całkowitą rację 🙂 I najlepiej, żeby się przy tych lodach nie napracować.