Dziś proponujemy Wam pyszne i proste do wykonania lody waniliowe. Takie klasyczne, z jajek, mleka i bitej śmietany. Z prawdziwą wanilią. W smaku są intensywne, jajeczne i waniliowe. Nadają się do formowania kulek i układania w rożkach waflowych oraz do deseru podanego w miseczce, z dodatkiem sosów, owoców itp.

Domowe lody waniliowe

Lody waniliowe

  • 3 jajka
  • niepełna szkl mleka
  • 1/3 szkl cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • szkl śmietany 30 %

Sos brzoskwiniowy:

  • brzoskwinia
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki cukru

Jajka ubij w garnku na puszystą jasną masę. Postaw na małym ogniu i nadal ubijając (teraz wystarczy ręcznie) dodawaj stopniowo cukier i cukier waniliowy, a następnie mleko. Całość podgrzewaj około 10 minut, aż masa zgęstnieje i będzie równomiernie osiadać na łyżce. Odstaw masę do wystudzenia. Jeśli chcesz przyspieszyć ten proces, to wstaw garnek z masą do zlewu z zimną wodą. W tym czasie ubij śmietanę. Do całkowicie wystudzonej masy dodaj bitą śmietanę i delikatnie wymieszaj. Przełóż do naczynia i wstaw do zamrażalnika lub wlej do maszynki do lodów.

Jeśli lody mają być nakładane do rożków, to muszą być zamrażane przez całą noc.

Sos brzoskwiniowy: Brzoskwinię obierz, usuń pestkę, a miąższ zmiksuj z pozostałymi składnikami.

Domowe lody waniliowe

Tagi: , , , , , , , ,